Augusztusban mérséklődött az infláció az euróövezetben és az Európai Unióban is az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatai szerint: 5,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a júliusi 5,3 százalékról.

Az Európai Unió 27 tagállamában 5,9 százalékra csökkent az infláció augusztusban a júliusi 6,1 százalékról. Tavaly augusztusban 10,1 százalék volt az infláció az EU-ban.

Az EU 27 tagállamában 5,9 százalékra csökkent az infláció augusztusban

Az EU 27 tagállamában 5,9 százalékra csökkent az infláció augusztusban – Fotó: Shutterstock

Az EU-s országok közül csak Magyarország (14,2 százalékos) és Csehország (10,1 százalékos) inflációval kiemelkedik, mindenhol máshol egyszámjegyű az infláció.

A KSH adatai alapján Magyarországon 2023. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 16,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A környező országokban szintén egyszámjegyű az infláció: Szlovákiában 9,6 százalék, Romániában 9,3 százalék, Horvátországban 8,4 százalék. Lengyelországban 9,5 százalék.

Infláció az EU-tagállamokban

Infláció az EU-tagállamokban – Fotó: MTI

A magyarországi fogyasztói árak emelkedése augusztusban is a legmagasabb volt Európában, immár 10. hónapja nálunk a legnagyobb az infláció az unióban.


Az Eurostat elemzése szerint az euróövezeti inflációhoz a legnagyobb mértékben a szolgáltatási szektor áremelkedése járult hozzá, 2,41 százalékponttal. Az élelmiszerek, alkoholos és dohányáruk áremelkedése 1,98 százalékpontot adott hozzá az éves fogyasztói árindexhez, a nem energiaipari árucikkek pedig 1,19 százalékponttal. Az energiaipari termékek viszont 0,34 százalékponttal mérsékelték az éves árindexet.

Az energiaárak augusztusban 3,3 százalékkal csökkentek éves összevetésben a júliusi 6,1 százalékos éves csökkenés után.