Dán és monacói személyek látószögébe került az elmúlt időszakban a szlovákiai termőföld, akik elsősorban Dél-Szlovákiát, adott esetben az Erdőhátat veszik célba.

Vannak, akik minden elképzelhető alkalmat megragadva, fejetlenül vásárolnak földet, tavakat, legelőket. Bizonyos területeken bátran felvonhatnánk a monacói vagy a dán zászlót, mert a termőföld több mint fele már idegen kézen van – mondta a hirek.sk-nak egy helyi gazda.

A községi képviselő-testületben már több alkalommal szó volt ez a tendencia. A külföldi vásárlók ugyanis az utóbbi években felnyomják a termőföld árát – mondta Ján Karkó, a Komárom melletti Búcs polgármestere.

föld

A helyzetet erősítik bizonyos települések és bankok is, amelyek gyakorta finanszírozzák a termőföldvásárlást – fotó: Shutterstock

Az aktív felvásárlók egyike a svájci tulajdonú Agro drn. A cég képviselője, a monacói lakhellyel rendelkező Wolfgang Eichhorn. Az Agro drn tulajdonosa, jogi képviselőjének tájékoztatása szerint azért vásárol nagy mennyiségben szlovákiai termőföldet, mert mezőgazdasági befektetést tervez az országban. Jelenleg már több száz hektárnyi terület van a tulajdonában.

Marek Holečka ügyvéd szerint elsősorban azért nagy a szlovákiai termőföld iránti kereslet,  ugyanis a nyugat-európai befektetők számára is elérhető közelségben van, illetve olcsó. Az ügyvéd állítása szerint a külföldiek többsége gazdálkodni szeretne az általa vásárolt földterületen, így gyakorta anyaországi élelmiszeripari cégekkel kötött szerződésekkel rendelkeznek.