Papp Gabriella, az OMSZ Elnöki Titkárságának vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás már most is zajlik, jelenleg is részesei vagyunk. Hatásait mindenki érzi, egyre nagyobb szükség van a meteorológiai előrejelzésekre, és azok széles körben való elérésére. A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás igénye remélhetőleg katalizátora lesz lassan a szükséges cselekvési tervek kidolgozásának is.

Az alkalmazkodás egyik első lépcsője, hogy megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HUPCC). A testület a teljes éghajlatváltozás tanulmányozásával foglalkozik annak érdekében, hogy a mindennapokban hasznosítható adatok álljanak rendelkezésre.

cseresznyefa

Ez a gyümölcsfa kivételesen szerencsés helyzetben van: az idén nem fagyott el – Fotó: Agroinform

Az agrárium számára szélsőséges időjárás a legnagyobb kihívás. Ez összecseng a World Economic által közzétett kutatás eredményével, mely szerint az időjárási jelenségekkel kapcsolatos kockázatok a legmagasabbak világszerte.

Miben segít a meteorológia?

Nekünk, meteorológusoknak az a feladatunk, hogy amit csak lehet, megmérjünk, kimutassunk, elemezzünk, segítve ezzel a változásokhoz való alkalmazkodást” – mondta előadásában az OMSZ munkatársa.

Ebben a munkában 120 éves adatsorok állnak rendelkezésre, sőt néhány település esetében 150 év mérési eredményeit is alapul lehet venni.

Az alkalmazkodás egyik alapfeltétele, hogy megértsük a változások természetét, és hogy azok miért, hogyan következtek be az elmúlt évszázadban. Ilyen szempontból nagy a meteorológusok szerepe, mert ezeket a megfigyeléseket úgy kell tudniuk átadni, hogy az közérthető legyen.

Így segít az Országos Meteorológiai Szolgálat:

  • Hiteles meteorológiai adatokkal, előrejelzésekkel segíti a gazdák mindennapi (termelő) tevékenységét.
  • Segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak vizsgálatában és mérséklésében.
  • Hozzájárul az agrárgazdaság szempontjából fontos kormányzati döntések meghozatalához.
  • Segíti az élet- és vagyonbiztonságot fenyegető időjárási veszélyhelyzetek elkerülését.
  • Elkerüli a párhuzamos mérőhálózatok kiépítéséből származó redundanciákat.

Sok múlik a tájékoztatáson

A szélsőséges időjárási helyzetek, mint pl. a villámárvíz, felhőszakadás, jégeső, szupercellás jelenségek károkozó képessége óriási, az előfordulásuk előrejelzése viszont nehéz feladat.

Vannak jelentős előrelépések, hiszen a jégkármérséklés rendszere 3 évvel ezelőtt kiépült, ehhez az OMSZ biztosítja az adatokat.

Az adatoknak nagy szerepe van abban is, hogy előrelépések történjenek az öntözés, a vízkészlet-gazdálkodás területén, de a megfelelő növényállomány és agrotechnikai eljárások kiválasztásában és a mezőgazdasági munkák tervezésében is.

A Kárenyhítési Alap fagy, vihar, szél, felhőszakadás esetén biztosítási kárrendezéshez nyújthat segítséget (agro.met.hu).

jég tette tönkre a kukoricát

A jégkármérséklés rendszere 3 évvel ezelőtt épült ki Magyarországon – Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ingyenesen elérhető adatok január 1-től

A nyílt meteorológiai adatpolitika jegyében 2021. január 1-től az OMSZ ingyenesen elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá tette valamennyi rendelkezésre álló adatát, az elkészített előrejelzéseket, illetve előrejelzési modellek eredményeit. Ezek a modellek akár arra is alkalmasak lehetnek, hogy egy-egy kórokozó előrejelzéséhez alkalmas applikációt fejlesszenek.

Az odp.met.hu oldalon egyelőre 10 településre vonatkozó 120 éves adatsor érhető el, amelyeket folyamatosan bővítenek az archív adatok feltöltésével, illetve január 1-től minden új mérési adat fellelhető ezen az oldalon. Az OMSZ hosszú távon törekedik a felhasználóbarát kialakításra.

vihar

A gazdálkodók által beküldött adatokat is fel lehet használni a jövőben – Fotó: pixabay

A most ingyenessé vált adattár a gazdálkodók által beküldött adatokat is fel fogja használni a jövőben, amely lehetővé teszi, hogy a lokális változások is kimutathatóak legyenek, ami az időjárási eseményekre való célzottabb felkészülésben is segíteni fog.

Egyelőre még hiányzik a meteorológiai tevékenységet szabályozó jogszabály elfogadása, és az Egységes Nemzeti Meteorológiai Adatbázis (ENEMA) létrehozása.

Az aktuális előrejelzések elérhetőek az OMSZ oldalán, közösségi portálján és az erre a célra kialakított mobil alkalmazáson keresztül is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett információkat az Agroinform.hu portál is felhasználja, a legfrissebb időjárási információk folyamatosan megtalálhatóak az Időjárás rovatban.

Az április 14-én megrendezett Agrometeorológiai Webináriumon elhangzott további előadásokkal kapcsolatban olvassa el korábbi cikkeinket: összefoglaló, gazdálkodói kerekasztal-beszélgetés.

Indexkép: Liza