A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére 2021. január 1-jén hatályba lépett a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (CSG törvény), ami minden eddiginél kedvezőbb adózási környezetet eredményezett az őstermelők számára - írja a NAK.

őstermelő

Minden eddiginél kedvezőbb adózási környezetet teremtettek az őstermelők számára — fotó: pixabay.com

A kedvezményes adózás mértéke a minimálbér viszonylatában kerül megállapításra

A CSG törvényhez kapcsolódóan bevezetésre került, hogy a kedvezményes adózás mértéke a minimálbér viszonylatában kerül megállapításra. Ennek folyamatos növekedésével pedig az őstermelők kedvezményes adózási értékhatára 2022-ben elérte a 24 millió forintot.

Őstermelői adózási kalkulátort készítettek

Az őstermelők adott évben fennálló pontos adózási kötelezettségének kiszámítása a vonatkozó jogszabályokban meghatározott különböző feltételek alapján kerül sor, aminek a könnyebb átlátása érdekében a NAK elkészítette az őstermelői adózási kalkulátorát: néhány főbb adat megadását követően a kalkulátor tájékoztató jellegűen segít annak meghatározásában, hogy az adott évben mennyi SZJA, SZOCHO vagy TB fizetési kötelezettség áll fenn, legyen szó általányadózásról vagy tételes költségelszámolásról, illetve őstermelőről vagy őstermelők családi gazdaságáról.

A kalkulátor ezen a linken érhető el.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu