"Szőrgombóc", "plüssmackó", "meseló" - efféle szóképekkel próbálják - sikertelenül - egy szóban megfogalmazni azt a különleges élményt, amivel e bájos jószágok első találkozás alkalmával képesek rabul ejteni a gyanútlan látogatókat.

Persze aztán kiderül, hogy ezek valódi, teljes értékű lovak, tiszteletet parancsoló, intelligens jószágok, olyanok, mint a többiek, mégis mások.

A fjord kisló az ember és a ló több ezer éves kapcsolatának állít emléket. Azon kevés fajták egyike, amelyik megőrizte ősi megjelenési formáját. Szembetűnő a ma már csak génrezervátumokban élő mongol vadlóval való hasonlósága, amellyel vitathatatlan rokoni kapcsolatban áll.

Skandinávia területén legalább 4000 éve él ez a fajta az ember közelében. Régészeti leletek tanúsága szerint tudatos tenyésztői tevékenység nagyjából 2000 éve érhető tetten. Ettől kezdve elsődlegesen a könnyű kezelhetőség szempontjából szelektálták az
egyedeket.
A vikingeket portyázásaik során mindenhová elkísérték hátas és málhás fjord lovaik. A zord, szinte megközelíthetetlen skandináv vidéken a gazdaságok elengedhetetlen segítői voltak ezek a sokoldalú, igénytelen, szívós állatok.
A fajta a mai napig megőrizte egyedülálló genetikai örökségét, melyet a tenyésztők az utókor számára is át kívánnak örökíteni. Ez a modern idők kihívásainak is megfelelő, univerzális családi és szabadidő lóvá teszi a fjordokat.
A norvég fjord ló különleges, egyedi megjelenése, eredendően barátságos természete és bizalmat keltően alacsony termete már első benyomásra kedveltté teszi gyermekek, fiatal, vagy idősebb felnőttek körében egyaránt. Tetszetős külleme olyan kitűnő belső tulajdonságokkal párosul, ami miatt kezdő lovasok körében is feltétlen népszerűségnek örvend.
A fjord ló nem póni, de a nagy lovak közé sem sorolható; a kislovak körébe tartozik.
Alapszíne mindig fakó. Jellegzetes a hagyományosan rövidre nyírt világos szőrszálakkal szegélyezett sötét sávos sörénye, mely valójában az üstökéből kiindulva a háton átfutva a dús szőrzetű farokban ér véget.
Rövid, erős lábai, kissé robosztus ám arányos testfelépítése egészséges szervezettel párosulva hatalmas energiákat szabadít fel, így ez a kis ló méreteit meghazudtoló erőkifejtésre képes. Emellett kitartó, könnyen munkára fogható, érdeklődő, tanulékony.
Zord körülmények között edződött fajta, mely szervezeti szilárdságát eredményezte, így betegségekre nem hajlamos, a szélsőségeket jól tolerálja. Ennek is köszönhetően kiváló takarmányhasznosító, ridegtartásra kifejezetten alkalmas fajta.
Legendás munkakészsége, jóindulata mellett egyik legnagyobb erénye, hogy hosszabb pihentetés után is fegyelmezett marad, biztonsággal befogható, vagy lovagolható anélkül, hogy bárkire veszélyt jelentene levezetetlen energiája.
Kifejező, mélybarna tiszta tekintete intelligenciáról tanúskodik.
Türelmes, érdeklődő, barátságos közeledése a hitetlenkedőket is képes levenni a lábáról.
- Könnyű kezelhetősége, alkalmazkodó képessége révén a család minden tagja örömét leli a társaságában: simogatni, lovagolni, fogatolni bármikor elővehető.
- Végtelen nyugalma miatt terápiás lovagoltatásra kiválóan alkalmas, illetve gyerekek vagy kezdők első tanító lovaként kitűnő társ lehet.
- Nagy teherbírása, kitartása okán képzett felnőtt lovasok ideális túralovává válik.
- A lovassportok szinte mindegyikében kipróbálták már a fjordokat, s bár teljesítményükkel nem vallottak szégyent, azt nem téveszthetjük szem elől, hogy ezeket a lovakat nem szelektálták egyik sportág irányában sem, így kimagasló teljesítményt ezen a téren nem
várhatunk tőlük.
A fjord kislovakat mindig is méltán megbecsülték a skandinávok, az irántuk érzett rajongásuk a mai napig töretlen. Norvégia - mint fajtafenntartó - valóságos kultuszt épített köréjük és egyik nemzeti jelképüknek tekintik ezeket az állatokat.
A fjord lovak népszerűsége világszerte nő, egyre több országban fedezik fel e fajta sokszínűségét, a szabadidő hasznos eltöltésében betöltött szerepét.
Sorra létesülnek fjord tenyésztő szervezetek.
Kezdeményezésünkre Magyarországon 1998 óta a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete látja el ezt a feladatot. A 2005 évi méneskönyv 21 törzskönyvi kancát és 4 fedezőmént tart nyílván a fajtában.

Szatta, 2005. december 20.
További információ: Tóth Melinda
Telefon: 06 94 428 663
Postacím: 9938 Szatta Fő u. 31.