Január 30-án este az önkormányzatok fél órára lekapcsolják a közvilágítást Szlovákiában, így tiltakozva az ellen, hogy a kormány semmit nem tesz a magas energiaárak kompenzálása terén – írja az infostart.hu. A településvezetők a nyomásgyakorlási akciókban látják az egyetlen lehetőséget a változásra. A pékeket képviselő érdekszövetség pedig mindeközben arra figyelmeztet, hogy hiánycikk lehet a kenyér és a kifli, ha nem lép a kormány, hiszen hatalmas energiaszámlákat kapnak a pékségek, tésztagyártók, cukrászok.

„Négyszer magasabb előlegszámlák érkeztek, de vannak, akik az eddiginél tízszer magasabb számlát kaptak" – mondta Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke. A pékségeket soha nem látott mértékű bezárási hullám fenyegeti.

kenyér

Szlovákiában kenyérhiány várható – fotó: Shutterstock

Az üzletláncok a pékáruk helyben sütésének megszüntetését tervezik, mert az előállítási költségek jóval meghaladják a pékségektől kapott árukét.

A hiány pedig egyfelől a behozatal növekedéséhez vezethet, ezenkívül a lakosság élelmiszer-ellátása és rengeteg munkahely is veszélybe kerül.

Az egyetlen lehetőségük a pékeknek és cukrászoknak – a nyomásgyakorláson túl – az áremelés.

A pékszövetség a támogatási rendszer mihamarabbi beindítását és a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott segítség további formáinak kidolgozását követeli.