A magyar öröklési jog szabályai alapján a hagyaték már az örökhagyó halálával átszáll, a hagyatéki eljárás pedig csak ezt az átszállást tanúsítja.

A termőföldek végrendeleti öröklésénél a kormányhivatal is vizsgálja az örökös szerzőképességét, vagyis azt, hogy földművesnek minősül-e és nem lépi-e túl a 300 hektárt.

Az eddigi gyakorlat alapján a földművesstátusznak az örökhagyó halála időpontjára visszamenőleg kellett fennállnia. Emiatt alakult most ki jogvita, hiszen az adott ügyben az örökös csak az örökhagyó halálát követően szerezte meg a földműves státuszát, miután tudomást szerzett a végrendeletről és az abban szereplő termőföldekről.

A kormányhivatal és a bíróságok elutasították a földszerzés jóváhagyását, így az Alkotmánybírósághoz fordult az örökös, számolt be a jogi esetről a MAGOSZ a közösségi oldalán.

Az Alkotmánybíróság az örökösnek adott igazat, kimondva, hogy a földművesstátusznak nem szükséges már az örökhagyó halálakor is fennállnia, elegendő legkésőbb a kormányhivatali jóváhagyásig megszerezni.

Indexkép: Shutterstock