A földárak és a földbérleti díjak is tovább emelkedtek
Kevesebb termőföld cserélt gazdát tavaly, mint az előző évben, miközben az árak emelkedése – az előző évinél lényegesen kisebb ütemben – folytatódott, és a földbérleti díjak is nőttek.

Sikeres kukoricatermesztés? Tökéletes vetőmagot és teljes technológiai ajánlást adunk! – VIDEÓ
Kukorica vagy szója, hibrid vagy fajta – a vetés utáni egységes kelést az egyöntetű, válogatott vetőmag is befolyásolja. Ebben segít a KITE, és a saját előállítású vetőmagok esetében garantálja a frakcionált vetőmagot a partnerei számára. A terméseredmény minden esetben a termesztéstechnológiától és a termelési körülményektől is függ.

traktor

A talajállapotnak megfelelő alapművelési módot válasszunk – fotó: KITE Zrt.

Szárnyaló brojlereredmények Pénzesgyőrben
Schwéger György 1986 óta foglalkozik baromfineveléssel, jelenleg Pénzesgyőr falu szélén egy kétszintes épületben neveli a szárnyasokat. Véleménye szerint a jó termelés kulcsa a jó napos és a megfelelő takarmány mellett a gazda gondoskodása.

Az agrárium megítélése jelentősen javult a bankok körében
Az egyéni gazdaságok esetében a 2015. év eleji 83,2 milliárd forintról 2018. év közepére 306 milliárd forintra növekedett a fennálló hitelek összege.

Több mint egymilliárd forint jut a tanyafejlesztésre
Az idén nyolcadik alkalommal meghirdetett programban mintegy 200 millió forint jut a települési és térségi fejlesztések támogatására, 637 millió forintot különítettek el a tanyák és a tanyás térség megőrzésére, fejlesztésére, valamint a tanyagazdaságok indítására és fejlesztésére. Emellett 300 millió forintot biztosítanak a tanyai lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre.

tanya

A kérelmeket január második felétől lehet benyújtani – fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Nagy István: cél, hogy legalább 300-350 ezer tonna szója teremjen
A jövőben is a genetikailag nem módosított szója (GMO-mentes) termesztését kell ösztönözni Magyarországon, emellett stratégiai cél a megtermelt mennyiség belföldi megőrzése és feldolgozása is – mondta Nagy István agrárminiszter a Szója fórumon. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója is úgy nyilatkozott: A jövőben is ösztönözni kell a szójatermesztést, mivel az éves, átlagos termés távolról sem fedezi az ország fehérjeigényét.

Bevált az országos jégkármérséklő rendszer?
Az országos jégkármérséklő rendszer üzemelésének első évében 70 százalékkal kisebb területre jelentettek jégkárt a gazdálkodók, amivel több milliárd forint kárt előzött meg csak a mezőgazdaságban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett hálózat. A talajgenerátorok a védekezési szezonban országosan átlagosan 87-szer léptek működésbe, és 479 órán keresztül üzemeltek.

Van, ami igazán motiválja a fiatal agrárhallgatókat
Agrovirtus címmel rendezett egyetemista fiataloknak digitális agrártechnológiai versenyt az AgroVIR Kft. Hazánk első ilyen jellegű megmérettetése a Pannon Egyetem csapata, az Agro-Masz AT győzelmével zárult.

Több mint kétéves mélyponton a világpiaci élelmiszerárak
Novemberben több mint kétéves mélypontra csökkentek az élelmiszerárak a világon elsősorban az olajos magvak, a tejtermékek és a szemes termékek áresése miatt.

Az ültetvények korszerűsítése és a munkaerőhiány kezelése a kertészetek legégetőbb feladata
A rendelkezésre álló források és a benyújtott támogatási igények alapján az elmúlt negyed évszázad legjelentősebb kertészeti fejlesztése valósulhat meg a jelenlegi európai uniós költségvetési ciklus végéig Magyarországon – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.

alma

Ültetvénytelepítésre több mint 19 milliárd forintnyi uniós forrás fordítható – fotó: Shutterstock

Idén nagyobb visszatérítés jár a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdáknak
Idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Nagy István: a tárca az idei évtől kiemelten támogatja a magyar méz előállítását
A miniszter beszélt arról, hogy a fogyasztói bizalomhiánnyal (mézhamisítás, méhhullás) küzdő nemzetközi mézpiacon komoly versenyelőnyt jelent a hazai termelők és kereskedők számára a kiváló minőségű és előnyös biológiai tulajdonságokkal rendelkező magyar méhészeti termékek előállítása, de arra kell törekedni, hogy a magyar méz a magyar vásárlók körében is népszerű legyen, növelni kell a hazai eladás mennyiségét.

Pillantsunk be egy 2500 anyakocás vállalkozás gazdálkodási módszereibe!
Mi az a profi gazdálkodási szemlélet, ami például Spanyolország sertésállományát 30 millióra növelte, és miért stagnál a magyar sertésállomány még mindig?

Új állatgyógyászati kutatólaboratóriumot és oltóanyag-termelő központot adtak át
Átadták a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját. A cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett az állatgyógyászatban újdonságnak számító, a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.