Az Agrárgazdasági Kutató Intézet novemberben kiadott időszakos jelentése alapján az új mezőgazdasági gépek eladási darabszámai szeptember végéig jegyzett időszakban 13 %-kal emelkedtek, a tavalyi év első kilenc hónapjához képest. A gazdaságok 129,8 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2018 első kilenc hónapjában.

15 százalékkal nőtt az új kerekes traktorok eladási az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest – fotó: Agroinform.hu

Az idei évben a használt mezőgazdasági erőgépek tulajdonosváltása csökkenést mutat, a tavalyi év azonos időszakához képest, ha október hónap végével bezárólag visszatekintünk az eltelt időszakra. Ha az idei és a tavalyi év azonos időszakát, vagyis az első 10 hónapot áttekintjük egy összehasonlító diagramon keresztül, akkor jól látszik, hogy a szokásos szezonális hullámzást éli meg a használt traktorok adásvétele, mint tavaly, de idén ez munkacsúcs közbeni csökkenés még egyenletes ívet mutat.

141 darabbal kevesebb használt traktor cserélt gazdát idén eddig – fotó: Agroinform.hu

8 óra alatt 1111 tonna és 12 óra alatt 1620 tonna szemes kukorica betakarításával egy Yorkville-i gazdaság egy CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC kombájnnal rögtön két új Guiness-világrekordot is felállított.

A csapat arra vállalkozott, hogy a nyolc és a tizenkét órás kategóriában is próbálkoznak – fotó: CLAAS

A hannoveri kiállítási csarnokban 2018. november 13-16. között az EuroTier kiállítással párhuzamosan ebben az évben ismét megrendezésre került az Energy Decentral. A Kramer vállalat néhány újdonság mellett saját termékportfóliájának egy rendkívüli szeletét is bemutatta.

A 9-10 tonnás üzemi tömegosztályban a KL60.8-as modell megalkotásával a Kramer a homlokrakodók területén új nagyságrendet ért el – fotó: kramer-online.com

2018. őszétől egy új, kompakt formatervezésű, hathengeres motorral és fokozatmentes sebességváltóval szerelt, 150 lóerős traktor áll a felhasználók rendelkezésére az új hathengeres, 145 lóerős Maxxum 150 CVX piacra dobásával. A kompakt formatervezésű, CASE IH Maxxum 150 CVX erőgép fokozatmentes sebességváltóval szerelt.

A rövid tengelytávnak köszönhetően kicsi maradt a fordulási sugár – fotó: caseih.com

A november végén, a Fehéroroszországban, Minszkben BelarusCrossway címmel tartott gazdasági fórumon bemutatták az MTZ traktor futurisztikus tervét. A jövő traktoráról felvázolt érdekes koncepció szerzője egy fiatal géptervező, Alekszander Naszyr, a Minszki Traktorgyár alkalmazottja.Úgy néz ki, mintha az új Transformers film főszereplője lenne, pedig ez egy létező traktorterv, amit a tervező szerint a már meglévő technológiák alapján fel is lehetne építeni.

A traktorral az a cél, hogy az emberi beavatkozás minimálisra csökkenjen – fotó: farmer.pl

A hazai agrárszakma csúcsrendezvénye 2019-ben sem marad el! Az egyik legnagyobb kiállító, az AXIÁL Kft. január 23. és 26. között újfent a Budapesti Hungexpo Vásárközpont 5000 négyzetméteres D pavilonjában várja meglévő és leendő partnereit. Látványos és hatalmas standdal, közel 80 géppel és számos programmal készül a januári szakkiállításra az AXIÁL Kft.

AXIÁL Shop-pal és rengeteg interaktív programmal is készülnek a szervezők – fotó: Váradi Viktor / AgrárgépShow 2018

Az idei évben a MEGFOSZ és az MKB Pénzügyi Csoport új koncepcióval népszerűsíti a szakmát és segíti a pénzügyi tudatosságra nevelést. A Pályaválasztási Kiállításokon történő részvétel mellett, idén először a MEGFOSZ RoadShow keretében viszi el 19 megye általános iskolásait egy egynapos szakmai kirándulásra.

Idén a MEGFOSZ és a támogató partnerek új koncepcióval népszerűsítik a mezőgépész szakmát.

A Royal-Kert Kft. korábbi meghívásán felbátorodva, betoppantunk a telephelyre, hogy szemügyre vegyük, hogyan telik a vállalat egy napja. Kishalmi Tibor, ügyvezető igazgató és fia, Kishalmi Balázs vezettek körbe minket a cégnél, miközben azt is megtudtuk, hogyan indult a gépészeti üzletág és mikor érkezett Magyarországra ez első kínai traktor.

A Väderstad Spirit pneumatikus vetőgép fejlesztői semmit sem bíztak a véletlenre – technológiájuk minden mag számára ugyanolyan kelési és csírázási feltételeket biztosítanak. A Väderstad Spirit pontos maglehelyezése maximalizálja a termesztett növények terméspotenciálját.