Az utóbbi időszakban tapasztalt magas infláció nem ugyanúgy érintette az egyes társadalmi csoportokat. Azok, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek, kisebb drágulást érzékelnek, mind a szegényebb réteg és a nyugdíjasok - írta meg a Magyar Nemzeti Bank.

Minden egyre drágább

A magas infláció miatt szinte minden drágábban kapható a boltokban, de a legnagyobb gond mégis az, hogy az egyes termékek és szolgáltatások árai eltérő mértékben emelkedtek meg. Ez pedig azt jelenti, hogy az egyes társadalmi csoportokat eltérően érintik a változások, ami nem csak igazságtalan, de még nehéz helyzetbe is hozza az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartásokat - írta meg a Portfólió.

Az utóbbi időszak magas inflációs hulláma minden családot érintett, viszont nem egyenlő mértékben. A különböző jövedelemmel, valamint demográfiai szerkezettel rendelkező háztartások fogyasztása eltér az átlagostól. Azok, akik többet keresnek, kevésbé érzékelik az inflációt, mint az alacsony fizetéssel rendelkezők, akik bizony kétszer meggondolják azt, hogy mit tegyenek a kosárba.

Érdekesség, hogy a magas jövedelmű háztartások mellett a 3 és több gyerekes háztartások érezték meg legkevésbé az áremelkedéseket. A közepes jövedelmű családoknál viszont már ennél is rosszabb a helyzet, így elmondható, hogy minél nagyobb a család, annál kisebb hatást tapasztaltak az emberek.

Az infláció mértéke az egyes társadalmi rétegekben - fotó: Magyar Nemzeti Bank

Az infláció 2023. januári csúcspontja során az élelmiszerek ára 48,1, míg a piaci szolgáltatásoké "csak" 16,6 százalékkal emelkedett meg. A magas élelmiszer infláció következtében a nyugdíjasok, valamint az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartások az átlagosnál jóval nagyobb inflációt érzékeltek.

Változások után

Az árdinamika 2023. januártól kezdődően lassulni kezdett, ezt azonban sok háztartás nem igazán érezte meg. Az alacsony jövedelműek és a nyugdíjasok inflációs többlete továbbra is fennáll, pedig közel egy év telt el azóta, hogy a helyzet javulni kezdett. A legnagyobb probléma, hogy a kevés fizetésből élők csoportja ennek hatására kevesebbet vásárol, ami jelentős hatással bír a kiskereskedelmi forgalom visszaesésére is.