Ahogyan arról az Agroinform.hu beszámolt, szlovák cégek közbeiktatásával csalt el a gyanú szerint több mint félmilliárd forint áfát egy bábolnai társaság, amelynek ügyében vádemelési javaslattal fejezték be az eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói.

"Kabátlopási" ügybe keveredtünk, csak nem mi loptunk, hanem tőlünk loptak... – írja a NAV Közép-dunántúli regionális bűnügyi igazgatóságának címzett közleményében Szaxon J.Attila, az IKR Zrt. vezérigazgatója.

"A NAV szeptember 14-i közleményében áfacsalónak tüntette fel cégünket, amit határozottan visszautasítunk! Cégünk, több mint 40 éve foglalkozik terményexporttal, mindvégig a vonatkozó törvények és eljárási rend alapján, az Önök által vizsgált időszakban sem követtünk más gyakorlatot. A vizsgált időszakban évente 4-500 ezer tonna terménnyel kereskedtünk, az áfacsalók kezébe kb. 10 ezer tonna kerülhetett, ami a teljes mennyiség 2%-a. Nem értjük, hogy közleményükben miért csak az IKR-t emelték ki, hiszen tudomásunk szerint az áfacsalók más cégektől is vásároltak terményt. A bűnözőcsoport a szállítást követően vagy visszahozta az árut Magyarországra, vagy pedig az általuk megbízott szállítmányozó cégek az IKR-től kapott export okmányt (CMR) szállítás közben kicserélték és az áru el sem hagyta az országot, ahol aztán áfával növelt áron értékesítették hatalmas haszonra téve szert. A bűnözők tevékenységének az IKR Zrt. is károsultja volt. Mi kezdeményeztük a rendőrségi nyomozást, amikor egy szlovák cég a kiszállított terményünket nem fizette ki, így 120 millió Ft kárunk keletkezett. A rendőrségi nyomozás segítése érdekében magánnyomozót alkalmaztunk, aki végigkövette a termény útját, felderítve a felelősöket. A magánnyomozó jelentését a rendőrségnek átadtuk, információink szerint ők átadták a NAV nyomozóinak az anyagot. El lehet képzelni, hogy áfacsalást hajtunk végre és közben feljelentést teszünk és nyomoztatunk? A közel 5 évig (!!!) tartó NAV nyomozás megállapításai szerint az IKR nem részesedett egy forinttal sem az áfacsalók bevételéből, így az Önök közleményében szereplő utalás az IKR áfacsalására teljesen alaptalan. Az már a nyomozás alaposságára vet rossz fényt, hogy tudomásunk szerint még azt sem nyomozták ki, hogy az okmányt kicserélő szállítmányozók kinek a megbízásából, kinek a javára cselekedtek! A tények azt bizonyítják, hogy az IKR nem követhetett el áfacsalást, mivel nem tudott arról, hogy az áru visszakerült Magyarországra, vagy ki sem lépett és az áfa csaláshasznából nem részesedett" – áll az IKR vezérigazgatója által kiadott közleményben, melyben helyreigazítást kér a hivataltól, illetve – károkozásra és jó hírnév megsértésére hivatkozva – jogi lépéseket helyezett kilátásba, ha közleményét a NAV nem módosítja.