2024-ben a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a Széchenyi Kártya Program termékei továbbra is változatlan, rendkívül kedvező feltételek mellett lesznek elérhetők a kkv-k számára – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfőn.

A közlemény szerint ez azt jelenti, hogy a kormány döntése értelmében jövőre is a 2023-ban érvényes feltételek és termékstruktúra marad érvényben, azaz a Széchenyi Kártya Program 2024-ben is a futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a magyarországi kkv-k számára.

A kormány határozata szerint mintegy 1400 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásra nyílik lehetőség, a következő termékstruktúrában:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel,
  • Széchenyi Likviditási Hitel,
  • Széchenyi Beruházási Hitel és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel,
  • Széchenyi Lízing,
  • Széchenyi Mikrohitel,
  • Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető) és
  • az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók.

A közleményben Nagy Márton kiemelte, hogy a hazai kis- és középvállalkozások adják a foglalkoztatottak döntő részét, több millió család megélhetését biztosítják. Ezért a kormány elkötelezett a szektor versenyképességének fokozása és a kkv-k megerősítése mellett.

Hangsúlyozta, hogy 2023 az infláció letörésének az éve, 2024 pedig a gazdasági növekedés helyreállításáé. Ebben jut jelentős szerephez a Széchenyi Kártya Program is, hiszen a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal és a kamatstoppal együttesen 2023-ban mintegy 1,5 százalékos GDP-növelő hatással rendelkezik.

A vállalkozásoknak kettős transzformációt kell végrehajtaniuk, azaz zölddé és digitalizálttá kell válniuk amellett, hogy tovább növelik hatékonyságukat és termelékenységüket – tette hozzá a miniszter.

Indexkép: MTI/Hegedüs Róbert