A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatásából kiderül, hogy idén négy fő terület lesz fókuszban. A jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése pont alatt többek között megtalálható az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya), valamint külön nevesített a zöldség-és gyümölcs-nagykereskedelem is – írja az agrárkamara.

A zöldség-gyümölcs nagykereskedelem különösen kockázatos (a kép illusztráció) – fotó: MTI Fotó/Lakatos Péter

A NAV tervei között a gazdálkodói tevékenység folytatásával összefüggő tevékenységek ellenőrzése mellett a jövedékiadó-köteles tevékenységek ellenőrzése, valamint a népegészségügyi termékadó-kötelezettséghez kapcsolódó vizsgálatok is szerepelnek.

A vámhivatal még azt is közölte, hogy hol mit fognak kiemelten ellenőrizni. Így például február 15. és 19. között Bács-Kiskun megyében az online pénztárgépek használatát vizsgálják, míg Nógrádban az áruk eredetét és a számlaadást figyelik, Komárom-Esztergomban pedig a hentesüzletek számíthatnak ellenőrzésre.

További részletek a NAV honlapján találhatók.