Farkas Iván, az MKP szakpolitikusa az első egyeztetés után, a tárgyalódelegáció többi tagjával közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a mezőgazdasági szektor néhány évtizeddel korábban még sikeres húzóágazatnak számított Szlovákia déli régióiban, mára azonban különböző tényezők összhatására visszaesett és számos megoldásra váró problémával küzd, aminek következményei érezhetően sújtják az ott jelentős számban élő magyarságot is – tájékoztat az MTI.

A szakpolitikus a téma kapcsán hangsúlyozta, kezdeményezésükkel elsődlegesen a déli régiókban élő gazdáknak akarnak segítő kezet nyújtani. Mostani lépésüket az tette időszerűvé, hogy a jelenlegi kormány agráriumra vonatkozó programjában alapvető változást látnak, a program téziseiben elmozdulást mutat a kistermelők irányába.

A szlovák földművelésügyi tárcával folytatott tárgyalások során a déli régiókban élő gazdák problémáit próbálják orvosolni – fotó: Pixabay

Hozzátette, szakmai tudásukat ajánlották fel, a déli régió agráriumának problémáit és az azokra adható – részben a szomszédos országokban már megvalósított, részben önállóan kidolgozott – megoldásokat négy témakörben vázolták fel. Kiemelte, úgy látják van fogadókészség a kezdeményezésükre.

A négy témakör közül az első vezérmotívuma az úgynevezett faluvállalatok létrehozását célozza. Ezzel egyebek mellett a jelenlegi közmunkaprogramokat bővítenék a szociális támogatások vidéken élő kedvezményezettjeinek irányába. A második témakörben vázolt megoldások a kistermelőkre jelenleg vonatkozó előírások enyhítését és a nem megfelelőnek tartott agrártámogatási rendszer megváltoztatását irányozzák.

A harmadik problémakörben a növénytermesztés fejlesztésének igényére, illetve ezzel összefüggésben a vízgazdálkodásban megvalósítandó újítások sürgető jellegére mutattak rá, külön hangsúllyal az új öntözőrendszerek kiépítésének szükségességére.

A negyedik témakör központi eleme, hogy értékesítési szövetkezeti rendszerek létrehozásával lehetne orvosolni a kistermelők ezen irányú problémáit. Ez utóbbi kapcsán a szaktárcától egy az ilyen szövetkezeti rendszerek működését lehetővé tévő jogi keret megalkotását, illetve egy arra kötődő támogatási rendszer kidolgozását és hatályba iktatását várják – mondta Farkas Iván.

A szakmai egyeztetés következő körére a szaktárca meghívása alapján kerül majd sor.