Az InfoRádiónak nyilatkozó Raskó György agrárközgazdász szerint spekuláció hajtja fel a gabonapiaci árakat. Tavaly jelentősen emelkedett a gabonák ára és idén is emelkedéssel kezdett a piac.

"Előfordulhat, hogy még további áremelkedés történik. Jelen pillanatban ennek a jelei láthatók is, hiszen január első hetében elképesztő drágulás kezdődött annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló termelés és készlet abszolút elegendő" – mondta a szakértő, aki ezek alapján következtet spekulációra.

Spekulációs lufi lenne az emelkedő búza ára?

Spekuláció hajtja fel a gabonák árát? – Fotó: Pixabay

Hazai termelők spekulációi mellett világpiaci spekulációk is közrejátszanak a drágulásban a szakértő szerint. "A chicagói tőzsdei jegyzés, a párizsi gabonatőzsdei jegyzés is közrejátszik a folyamatban. [...] Maxium az történik, hogy ez az áremelkedési trend megáll, történik esetleg valamiféle visszarendeződés, de ez az idei nyár előtt nem derül ki – fejtette ki Raskó György.


Ugyanakkor a szakértő úgy gondolja, hogy olyan mértékű áremelésre, mint amilyen tavaly ősszel volt, nem kell számítani, de beszélt arról is, ha a kereskedők könnyebben emelnek árat, hogyha az embereknek inflációs várakozásai vannak, mint jelenleg a világban, és ezek olyan termékkörökben is drágít, ahol nem lenne szükségszerű.