Búza, árpa, kukorica

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 96,6 ezer forint/tonna volt november második hetében, ami 56 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest. A takarmánybúza ára 93,5 ezer forint/tonna (+57 százalék), a takarmánykukoricáé 87,4 ezer forint/tonna (+56 százalék) volt november második hetében.

Az Agrárközgazdasági Intézet gabonapiaci jelentésében található ábra szerint enyhén csökkenő tendencia indult el a terményárak tekintetében november elején:

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2019–2021) – Ábra forrása: AKI

A takarmánybúza heti termelői ára Magyarországon (2019–2021) – Ábra forrása: AKI

A tendencia az étkezési búza esetében is hasonló a takarmánybúza kapcsán tapasztaltakhoz.

A MATIF és a CBOT indexek alapján az látható, hogy a kukorica és a búza világpiaci ára továbbra is emelkedik, így a kis mértékű hazai termelői árakat érintő visszaesésből nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni.

Bár jól járnak a gabonatermesztők, hosszú távon nem lesz ebben köszönet

A termények iránti óriási kereslet miatt az export továbbra is jelentős maradhat, ami együtt jár azzal, hogy a hazai terményfelvásárlók még nehezebb helyzetbe kerülnek. Sem az állattenyésztési ágazat, sem az élelmiszeripar nem számíthat arra, hogy megáll az árnövekedés.

Olajnövények

A repcemag termelői ára november elején 259,6 ezer forint/tonna volt, az ipari napraforgómagé pedig (a magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együttvéve) 202,7 ezer forint/tonna, ami 59 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A szójabab ára 219,1 ezer forint/tonna (+54 százalék) volt.

A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 221,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanebben az időszakban.

Az Agroinform.hu terménypiaci elemzésében látható, hogy a szójadara CBOT-indexe jelentős mértékben megugrott az utóbbi néhány hétben.

Cukor

Az AKI cukortermelést bemutató elemzésében kitért arra, hogy az Európai Bizottság középtávú előrevetítése szerint az unióban a cukorrépa terméshozama 2030-ra 75 tonna/hektárra nőhet, ami az előző három év átlagához képest 3 tonnás növekedést jelent. Az EU cukortermelése 2030-ra elérheti a 16,2 millió tonnát.

cukorrépa

A magyar cukorrépa-termesztés 2005 után kezdett óriási mértékben visszaesni – Fotó: Envato

Az előrejelzések szerint az EU stabil nettó cukorimportőr marad. Középtávon várhatóan nő a cukortermelés és tovább csökken a cukorfogyasztás, ami miatt növekedhet a kivitel és akár nettó exportőrré is válhat az EU.

A fehércukor árának alakulása

Az utóbbi néhány évben az unió cukorárai igazodtak a cukor világpiaci árához, fenntartva egy 40 euró/tonnás prémiumot. Az előrejelzés szerint ez az árrés a 2020–2030 közötti időszakban megőrizhető. A cukor ára várhatóan emelkedni fog, ami viszont növelheti az izoglükóz és a kalóriamentes édesítőszerek fogyasztását, így azok versenyképességét is.

A fehércukor világpiaci átlagára 2021 szeptemberében 419 euró/tonna volt, ami 4 százalékkal magasabb az augusztusihoz képest.

Az augusztus-szeptember közötti időszakban az EU-ban is emelkedett a cukor ára, bár nem a világpiaci változás ütemében: 1,5 százalékos volt az emelkedés.

A cukorrépa-termesztés hazai helyzetéről korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A cukorrépa termésmennyisége Magyarországon drasztikusan lecsökkent 1995 és 2020 között. A legnagyobb termésmennyiség-zuhanás 2005 és 2008 között következett be, akkor 3 év leforgása alatt hatodára csökkent a megtermelt cukorrépa mennyisége.