A vészhelyzet kihirdetése óta hatalmas felvásárlási láz vette kezdetét hazánkban. A karácsony előtti napi forgalom másfélszeresét kell kiállniuk az üzleteknek, amit az áruházi dolgozók lassan már nem tudnak kezelni – írja a Magyar Nemzet.

Nem csillapodik a két hete tartó vásárlási láz – fotó: Napi.hu

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, a kormányzat minden figyelmeztetése ellenére nap mint nap záróráig több ezer vásárló fordul meg az üzletekben, ami azért kritikus, mert a járvány idején a boltok könnyen potenciális gócpontokká válhatnak.

Hozzátette: Erős nyomás van a kereskedelmen. Úgy látszik indokolt a teljes nyitvatartási idő a napi fogyasztási cikket kínáló üzletekben, viszont a kiszolgálásban résztvevő, a vírusfertőzésnek egyre inkább kitett alkalmazottaknak is védelemre van szükségük.

Az ellátási lánc biztonságának megőrzése érdekében, átmenetileg szabályozhatnák az élelmiszert is kínáló üzletek látogatásának körülményeit, hogy közegészségügyi szempontból biztonságosak legyenek a napi bevásárlások. A megnövekedett tömeg már működési problémákat is okozhat és a járvány terjedése szempontjából sem mindegy, hogy a vásárlók nem tudják tartani egymástól az ajánlott távolságot – mondta Bubenkó Csaba.

Továbbra is fontos a minőségi kiszolgálás, az alapvető termékek biztosítás, ezért van szükség munkavállalók védelmére. Előfordulhat, hogy korlátozni kell a vásárlók számát, vagy szükség lehet az egy alkalommal megvásárolható termékek számának maximalizálására a vészhelyzet alatt, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek ezek a termékek – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Ahogy, arról korábban is beszámoltunk pánikra nincs ok! A hazai élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására. Magyarország agrár-élelmiszeripari ország, amelynek önellátottsága mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből. A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar a jelenlegi helyzetben is folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket.

Emellett a hazai élelmiszer-előállítás döntő hányadát adó üzemek nemzetgazdasági szempontból kritikus infrastruktúrának, úgynevezett létfontosságú rendszerelemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok. Mindez azt jelenti, hogy működésük fenntartását szükség esetén rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják.