Gyulyás Gergely elmondta, hogy a kormány álláspontja a következő a forintárfolyam alakulásával kapcsolatban: az árfolyamot elsősorban az energiaárak, azon belül is a gáz ára befolyásolja. A forint gyengül, és az euró is gyengül a dollárhoz képest.

Az ok pedig maga a háború és az erre adott válaszok, a háborús infláció, aminek ma az a következménye, hogy

  • Amerika nem gyengül,
  • miközben Kína erősödik,
  • Európa pedig a bevezetett szankciók hatásaitól szenved.

Gulyás Gergely hozzátette: az egész európai gazdaságot elérte az infláció. Magyarország az infláció szempontjából valamelyest jobban áll mint a térség, az árfolyam szempontjából viszont rosszabbul.

Friss hír a forintról: ma reggel 200 bázispontot emelt a jegybank az egyhetes betéti tender kamatán. Sajnos az árfolyam ettől függetlenül szomorúan fest: csütörtök 11 óra körül 412 forintot kértek egy euróért. Egy órával később 410 forint körül állt az euró.

Felmerült a kérdés, hogy mit tehet a kormány a forint gyengülése ellen

A miniszter elmondta, hogy a forint elleni spekulációt nem látnak, a jegybanknak pedig vannak eszközei a spekulációk kivédésére. Az tény, hogy magas az államadósság, illetve nagy az ország energiakitettsége, ami szintén a forintgyengülést "segíti".

A kormány eszköze elsősorban az, hogy pontosan meghatározzák, mi az oka az árfolyam gyengülésének, ami Gulyás Gergely szavai szerint most leginkább a gázár.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormánynak nincs szándéka elengedni a forintot.

Az energiakitettségen igyekeznek javítani:

  • A tervek szerint bővítenék a gázturbinás erőművek számát.
  • Szintén bővíteni kívánják a naperőművek kapacitását.
  • Növelni tervezik a hazai gázkitermelés volumenét: 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre. (Az ország gázszükségelete 8-10 milliárd köbméter között van)
  • Kezdeményezik Paks I. üzemidejének meghosszabbítását.

Uniós források – a kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait, hogy jöhessenek az uniós pénzek

A bizottság javaslata szerint Magyarország 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát, illetve elfogadták azt is, hogy a korrupciós ügyekben legyen helye bírósági jogorvoslatnak.

Azt is elfogadták most, hogy Magyarországnak az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania.

A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani, valamint a rendkívül jogalkotási lehetőségek arányát csökkentik.

A miniszter elmondta azt is, hogy az Európai Bizottsággal történő esetleges megállapodás az uniós megállapodásról után sem kell nagy meglepetésre számítani az árfolyam alakulásával kapcsolatban, mert Magyarországnak nincsenek finanszírozási nehézségei. Szerinte amíg háború van, addig az árfolyam is gyengébb lesz, mint a háború előtt.

Indexkép: MTI/Soós Lajos