Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem elég hatásosak a járványhelyzetben hozott intézkedések, akár belföldön, akár Európai Uniós szinten. Valószínűleg nehéz is lenne megítélni, hogy melyik intézkedés mennyire felel meg a helyreállítási törekvéseknek, de az vitathatatlan, hogy számos programot indítottak annak érdekében, hogy a válságból való kilábalás minél hamarabb megtörténhessen. Az intézkedéseket az Európai Parlament idővonalán is követheti.

1. A gazdaság fellendítése a NextGenerationEU (NGU) programmal

A járvány okozta károk enyhítésére az Európai Bizottság egy 750 milliárd eurós helyreállítási csomagra tett javaslatot: a NextGenerationEU helyreállítási eszköz keretében venne fel hitelt a nemzetközi pénzpiacokon.

Az Európai Parlament támogatta a helyreállítási tervet, de hangsúlyozta, hogy az európai zöld megállapodást kell a középpontjába állítani, és csak olyan tervet lehet jóváhagyni, amely nem ró plusz terhet a következő generációkra.

Európai Unió

Nem csak a gazdasági szereplők és az egészségügy számára jelent óriási kihívást a koronavírus járvány, a döntéshozók sincsenek könnyű helyzetben – Fotó: pixabay

2. Egészségügy - súlyponti kérdés: EU4Health program

A program célja, hogy megszüntesse a járvány miatt felszínre került hiányosságokat. A program a NextGenerationEU és az EU helyreállítási tervének része. Az Európai Parlament szerint mindez nem elég, szükség van egy különálló egészségügyi program kidolgozására is.

3. A kis- és közép-vállalkozások védelme: 1 milliárd eurós fedezet

Ez a forrás lehetővé teszi olyan különleges támogatási lehetőségek létrehozását, amellyel a bankokat és más hitelezőket arra ösztönözhet, hogy legalább 100 ezer, a koronavírus-járvány által sújtott európai kis és középvállalkozás számára likviditást, hitelfelvételi lehetőséget biztosítsanak.

4. A munkanélküliség csökkentése: 100 milliárd euró a SURE programban

A SURE elnevezésű, 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozásával segítik a munkavállalókat jövedelmük megtartásában és a vállalkozásokat a fennmaradásban. Az EU kiemelt figyelmet fordít a fiataloknak nyújtandó segítségre.

5. A turizmus és a kulturális ágazat támogatása

Az idegenforgalom a leginkább sújtott ágazatok egyike a járványhelyzetben. Európa népszerű úticél világviszonylatban, és a helyzet különösen nehéz azokban az országokban, amelyek nagyban támaszkodnak az idegenforgalomra.

Az Európai Parlament még májusban új szabályokat alkotott annak érdekében, hogy kisebb nyomás helyeződjön a légitársaságokra, és a közlekedési ágazatban dolgozó vállalatokra, munkavállalókra. A kulturális ágazatban dolgozók számára is célzott támogatást javasolnak a büdzsé terhére.

6. A bankrendszerre vonatkozó szabályok módosítása

A 2008-es világválságban megedződött bankrendszertől szintén rugalmasságot vár ez az időszak, hogy továbbra is tudjanak kölcsönöket biztosítani a háztartások és vállalkozások számára. Az uniós intézkedések és az új szabályozások lehetővé teszik a könnyebb hitelezést, amellyel segíthetik a járvány okozta kiesések részleges pótlását a vállalkozások számára.

7. A mezőgazdaság és a halászat támogatása: gyors segély az élelmiszer-ellátásért

A zökkenőmentes élelmiszer-ellátás érdekében az EU gyors segélyt folyósított a gazdáknak és a halászoknak. A Parlament még áprilisban pénzügyi támogatást hagyott jóvá a válságban leginkább érintett halászoknak és a szektor más dolgozóinak, és támogatta a borászati, vagy gyümölcs, illetve zöldségtermelői ágazatban dolgozókat.

szarvasmarha

Itthon is történtek lépések: szeptemberben kezdték el kifizetni az átmeneti támogatásokat – Fotó: Shutterstock

8. Segítségnyújtás a tagállamoknak

Körülbelül 37 milliárd euró értékű beruházási kezdeményezés segíti a tagállamokat a Covid19-válság kezelésének finanszírozásában.

9. Rugalmasabb szabályok az állami támogatásokra

A Bizottság új szabályokat javasolt, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállamok a Covid19-járvánnyal összefüggésben további támogatást nyújtsanak a gazdaságnak. Az ideiglenes keret akár 800 ezer euró támogatást nyújt vállalkozásonként, illetve kedvező, vagy garantált kölcsönöket és segítséget nyújt az export üzletág számára.

10. Stratégiai szempontból fontos iparágak védelme

Az állami támogatást kapó külföldi vállalatok komoly kihívást jelentenek az európai versenytársaiknak, sőt akár megpróbálhatják megszerezni azokat, kihasználva a Covid19 okozta pénzügyi nehézségeiket. Számos képviselő kérte, hogy az EU szigorítsa a közvetlen külföldi befektetések átvilágítására vonatkozó szabályokat.