Az oktatási intézmények és vendéglátó helyek nagy részének átmeneti bezárása miatt a tejfeldolgozó vállalatok nem mindig és nem minden termelőtől tudták átvenni a naponta megtermelt tejmennyiséget, ami miatt a gazdák kénytelenek voltak a tej egy részét kiönteni – írja az agrarheute.com.

Az elemzők attól tartanak a tejválságnak még nincs vége – fotó: Shutterstock

A legnagyobb zavart azonban az árak ingadozása okozta. A felvásárlási árak májusban kilónként 27 centre süllyedtek, majd két hónap múlva – főleg az éttermek egy részének kinyitása nyomán – 54 centre szöktek fel, hogy azután a koronavírus járvány második hullámával, az év végéig újra folyamatosan csökkenjenek. Ehhez az állam élelmiszer-támogatási akciói is hozzájárultak, csökkentve a felhalmozódó felesleget.

Ekkora áringadozásra évtizedek óta nem volt példa, így ez óriási bizonytalanságot váltott ki a piacon, és kiszámíthatatlanná tette a termelők helyzetét. A piaci zavart erősen fokozza, hogy a termelők a tejárat 30 nappal a leadás után kapják meg. Ezért most az a legfontosabb kérdés, hogy az árak mennyire, és meddig maradnak stabilak, mivel azokat meglehetősen bonyolult számítások alapján állapítják meg.

Pillanatnyilag azonban – az elmúlt félévet figyelembe véve – alig van esély arra, hogy az állam képes legyen szabályozni az árakat. „A jelenlegi nem egy kedvező időpont a tejárak felülről történő szabályozására” – mondta Kevin Bernhardt, a Wisconsin-Platteville Egyetem tejszakértője.