A járvány miatt bevezetett korlátozások következtében a termelők világszerte nem érik el a fogyasztóikat, így több milliárd dollárnyi értékű élelmiszert kénytelenek kidobni – írja a g7.hu. Elsősorban logisztikai problémák mellett a megváltozott válogatási, csomagolási és szállítási követelményeknek nehezítik a termény értékesítését.

A lap értesülései szerint az Egyesült Államokban a megtermelt élelmiszer felét a vendéglátó helyek szívják fel, most viszont a korlátozások miatt ez kiesik. A boltok nem képesek felvenni a megnövekedett árumennyiséget, a rászorulóknak gyűjtő élelmiszerbankok pedig nem rendelkeznek megfelelő kapacitásokkal, hogy befogadják a termékeket.

Amerikai termelők kénytelenek kiönteni a tejet – fotó:Twitter/@BenLButler

A Guardian arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban több millió dollár értékben marad a termés a földeken. Az epret és a salátát sok esetben hagyják a földeken megromlani. Egy a lapnak nyilatkozó helyi termelő pedig inkább beszántotta a zöldségeket a földbe.

A szakértők szerint nem túlkínálatról van szó, csupán a korlátozások miatt a termékek nem tudnak eljutni oda, ahol szükség van rájuk.

A Gizmodo cikke szerint az amerikai termelők nem tudnak mit csinálni az iskolák és vendéglátó helyek bezárása következtében megmaradt tejjel, ezért kénytelenek kiönteni azt. Habár több üzletben mennyiségi korlátozást vezettek be a tejtermékekre a megnövekedett kereslet miatt, a korábban ipari méretekben termelő gazdaságok nem tudnak egyik napról a másikra átállni a lakossági kiszerelésre és nem tudják értékesíteni termékeiket.

Indiában az értékesítési nehézségek miatt inkább megetetik az állatokkal az árut – fotó: Reuters/Rajendra Jashav

Ez a probléma az élelmiszeripar nagy részét érinti a krumplitermesztőktől a húsüzemekig – írja a qubit.hu. A nagyüzemi termelésre berendezkedett gazdaságok gyártósorait nem egyszerű átállítani kis kiszerelésű termelésre. Az utazási korlátozások következtében a gyümölcsök és zöldségek ültetéséhez, betakarításához és elosztásához szükséges munkaerő nem tud eljutni a földekre, a logisztikai nehézségek pedig lelassítják az áruk szállítását.

A Reuters beszámolója szerint Nyugat-Indiában a termelők már salátával és szamócával etetik a teheneket és bivalyokat, mások komposztként próbálják hasznosítani a felgyülemlett zöldségeket. Floridában a mexikói idénymunkások hiánya miatt nincs aki betakarítsa a görögdinnye és az áfonya termést.

A munkaerőhiány miatt sok helyen a földeken marad a termés – fotó: Reuters/Rajendra Jashav

Brazília, a világ legnagyobb szójabab, kávé és cukor exportőre számos problémával néz szembe a tehergépkocsi-sofőrök hiánya miatt, akik szállítanák a terményeket és a mezőgazdasági gépek alkatrészeit.

A holland virágkertészek tömegesen semmisítik meg az eladásra szánt áruikat a kereslet drasztikus visszaesése miatt. A korlátozások miatt egy ikonikus holland exporttermék került veszélybe – számolt be a g7.hu.

Összességében elmondható, hogy a legkisebb károkat világszerte azok a termelők szenvedték el, akik helyben tudták értékesíteni termékeiket.

Az Agroinform Piactere sok éves tapasztalattal és több, mint 50 ezer hirdetéssel továbbra is az egyik legnagyobb mezőgazdasági hirdetési oldal az országban, ami a jelenlegi helyzetben nagy segítség lehet az értékesítési nehézségekkel küzdő gazdálkodóknak.

A Piactéren lehetőség van helyszín és távolság szerinti szűrésre, így könnyen megtalálhatják egymást a termelők és a helyi vevőik.