Hazánk a kukoricából előállított izocukorgyártás tekintetében Európában az élmezőnyhöz tartozik. Az éves uniós termelés mintegy negyven százalékát, félmillió tonnát Magyarország állítja elő, aminek közel 70 százalékát exportáljuk – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a tiszapüspöki KALL Ingredients Kft.-nél tett látogatáson.

Hazánk a kukoricából előállított izocukorgyártás tekintetében Európában az élmezőnyhöz tartozik.

Új üzemegység nyitását is tervezik Tiszapüspökin – fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Dr. Tóth Anett, a KALL Ingredients Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kukoricafeldolgozó vállalat egyfajta zászlóshajóként egyszerre több szegmenst is képes kiszolgálni, nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a gyógyszer- és kozmetikai iparban, a fermentációs iparban és a takarmánygyártásban is érdekelt.

Az Agrárminisztérium által tavaly elindított 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programra nyújtottak be pályázatot, illetve a Nagyvállalati Beruházási Programból 3,4 milliárdos fejlesztéshez közel 1,7 milliárd forintot nyertek el, amiből 2022-ben egy új üzemegységet szeretnének nyitni.

A vállalat 2017-ben indult és rá két évre elnyerte a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat, amit azok a hazai agrárgazdasági vállalkozások kaphatnak meg, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak a minőségi munkavégzésnek, a jó minőségű termékek előállításának.