Magyarország egyik legjelentősebb egyeteme és az ország legnagyobb agrárkutatással foglalkozó intézményei között születik most megállapodás – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Szegedi Tudományegyetemen tartott szerződéskötésen.

fotó: SZTE NKI

Az együttműködés értelmében a NAIK részt vesz a szegedi egyetemi hallgatók elméleti és gyakorlati képzésében, és lehetőséget teremt közös tudományos diákköri munkák, diploma- és szakdolgozatok, valamint doktori munkák készítésére.

Az oktatási és kutatási keretmegállapodás az agrár-, víz- és környezetgazdálkodás, az állattenyésztés, a zöldség-, gyümölcs-, és szőlőtermesztés, valamint az élelmiszer-tudományi kutatások területére terjed ki. Emellett a központ bevonja a Szegedi Tudományegyetem munkatársait egyes kutatási, szakmai tevékenységébe, így például a fajtaértékelés, a fajtafenntartás és a technológiafejlesztés területén végzett munkába.

fotó: SZTE NKI

– Nemrég nyitottunk kelet felé, nyugati kapcsolatunk is sok van, ám az is fontos, hogy az itthoni kapcsolatrendszerek fejlődjenek. Az, hogy az agárkutatási központtal sikerült együttműködést kötni, hosszútávon fogja javítani a mezőgazdasági kar működését – mondta köszöntőjében Rovó László a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A Dél-Alföld Magyarország egyik legerősebb mezőgazdasági térsége, a fejlődésének záloga a korszerű oktatási tevékenység.

– Az a feladatunk hogy itt a térség központjában próbáljunk meg egy olyan agrárgazdasági hátteret kialakítani, amely a térség népességmegtartó erejében is segít. Elsősorban az agrárdigitalizáció területén, a precíziós technológiák alkalmazásában tervezünk majd együttműködést – magyarázta Gyuricza Csaba.

A Szegedi Tudományegyetem agrárképzésén még intenzívebb lesz a kutatási tevékenység, közös pályázatokat is terveznek majd a kutatóintézettel. Horváth József, a mezőgazdasági kar dékánja elmondta: fajtafejlesztési és -fenntartási kutatásokat is végeznek majd közösen. Már zajlik a batáta termesztéssel kapcsolatos technológia fejlesztése, és ezen kívül a gabonanemesítési program is folytatódik.

Az hazai agrárkutatás híreiről a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ weboldalán tájékozódhat.