Korábbi cikkünkben részletesen kifejtettük, hogy a kormány 2019. augusztus 1-jén elfogadta a Digitális Jólét Program részeként kidolgozott Digitális Agrár Stratégiát (DAS). A DAS célja segíteni a gazdálkodóknak abban, hogy a digitalizáció által kínált előnyöket ki tudják használni. A stratégia legfontosabb feladata a tudás és az ismeretek terjesztése, valamint a digitális technológiákhoz, adatbázisokhoz való hozzáférés könnyebbé tétele.

A digitális technológiák nagymértékben hozzájárulnak az agárgazdaság hatékonyságához, ezáltal a jövedelmezőségéhez, az élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok minőségének javulásához.

Milyen megoldásokat nyújt korunk kihívásaira a Digitális Agrár Stratégia a magyar gazdálkodók számára? – kérdeztük dr. Nagy István agrárminisztert.

"Évszázados hagyományainkra építve csak a tudás az, amivel megoldásokat tudunk kínálni korunk kihívásaira. Azon technológiai újítások és fejlesztések, amelyeket egy-egy mezőgazdasági kiállításon láthatunk, pontosan azokra a kérdésekre nyújtanak megoldást, hogy hogyan lehetnek a mezőgazdasági munkák fizikailag könnyebben végezhetők és hogyan lehet a munkavégzés precízebb, pontosabb, minőségi, és miként lehet a termőföldtől az asztalig ellenőrzött körülmények között nyomon követni a termelést.

Fontos cél vonzóvá tenni a fiatalok számára a mezőgazdasági életformát, hiszen senki nem vágyik arra, hogy erejét megfeszítve, reggeltől estig fizikai munkát végezzen. A digitális technológiai újdonságok arra is hasznos megoldásokat mutatnak, hogy a mezőgazdasági munkavégzés egyre könnyebbé és biztonságosabbá váljon.

A digitális technológiák a munkakörülményeken is javítani képesek (a kép illusztráció) – fotó: Agroinform.hu

A Digitális Agrár Stratégiát azért alkottuk meg, hogy keretrendszerbe foglaljuk a könnyebb, biztonságosabb, gazdaságosabb, jövedelmezőbb mezőgazdasági munkavégzés gyakorlati megoldásait.

A stratégia összefoglalja, hogyan tudunk ingyenes adatszolgáltatást nyújtani, hogyan válnak a meteorológiai szolgáltatók adatai mindenki számára elérhetővé – illetve hogyan tudjuk ezeket az adatbázisokat összekapcsolni.

Sokkal precízebb és magasabb minőségű munkát tudnak végezni a növénytermesztéssel vagy állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók, ha nem csupán hazánkból, hanem például egész Európából rendelkezésre állnak számukra adatok az adott ágazat vonatkozásában.

Környezetbarát és jóval gazdaságosabb termelés érhető el a műholdvezérelt precíziós eszközök használatával, amelyek pontosan, csak a megfelelő helyen és a szükséges dózisban juttatják ki az inputanyagokat.

A klímakár csökkentése és a gazdálkodói termelés költségcsökkentése érdekében csak ez az egy lehetséges út áll előttünk."

"Környezetbarát és jóval gazdaságosabb termelés érhető el a műholdvezérelt precíziós eszközök használatával" – fotó: Agroinform.hu

Miniszter úr mire a legbüszkébb a Digitális Agrár Stratégia tekintetében?

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy Magyarország először alkotta meg az Európai Unióban a Digitális Agrár Stratégiát – ami egyébként hozzánk méltó lépés, hiszen 200 éve nálunk indult el először az agrár-felsőoktatás is. Törjük az utat előre, keressük a megoldásokat – és a Digitális Agrár Stratégia pontosan ezeket a célokat szolgálja.

Az volt a célunk ennek a stratégiának a megalkotásakor is, hogy minden magyar gazda nyertese lehessen a XXI. század változásainak!"

A 2020. február 18-19.-én megrendezendő PREGA Konferencián a Digitális Agrár Stratégia céljairól és eredményeiről a stratégia megalkotásában résztvevő szakértők számolnak majd be.

PREGA 2020 Konferencia és Kiállítás
klímaváltozás, fenntarthatóság, versenyképesség

Több mint 100 előadás, 40 kiállító és 1000 szakmai érdeklődő egy helyen.
Időpont: 2020. február 18-19.

Itt találkozik a modern agrárium minden szereplője!
Legyen a részese Ön is!

Regisztráljon már most!