Korábban Lengyelország és Magyarország együtt küzdött az Európai Bizottsággal, hogy a testület aggályai ellenére hozzájussanak a koronavírus-válság miatti uniós helyreállítási pénzekhez. Most azonban változás történt, miután a lengyel szejm megszavazta az EU által kifogásolt bírósági fegyelmi kamara megszüntetését célzó tervezetet.

Hatalmas a koronavírus-válság miatti uniós helyreállítási keret

Hatalmas a koronavírus-válság miatti uniós helyreállítási keret – Fotó: Pxfuel

Az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó lengyel tervet, amely 23,9 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró összegű kölcsönt biztosít Lengyelországnak az RRF keretből – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Bizottság kiemelte: a lengyel terv átfogó és megfelelően kiegyensúlyozott választ ad Lengyelország gazdasági és társadalmi helyzetére, és megfelel a helyreállítási eszközzel kapcsolatos elvárásoknak.

A tájékoztatás szerint Lengyelország helyreállítási tervének elfogadásához egyebek mellett az vezetett, hogy a szöveg javaslatokat tartalmaz az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, amelyek – mint írták – különösen fontosak a beruházási környezet javításához, valamint a helyreállítási terv hatékony végrehajtása feltételeinek megteremtéséhez. Kiemelték ugyanakkor: Lengyelországnak bizonyítania kell, hogy ezek a javaslatok teljesültek, mielőtt a helyreállítási eszköz keretében bármilyen kifizetés történne.

Közölték: Lengyelország terve számos reformot tartalmaz a beruházási környezet javítására, amely magában foglalja a lengyel bírákra alkalmazott fegyelmi rendszer átfogó reformját, hozzájárulva ezzel az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítéséhez.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a reformoknak bizonyos kötelezettség-vállalásoknak kell megfelelniük. Ezek között szerepel, hogy a bírákkal szembeni valamennyi fegyelmi ügyet a jelenlegi fegyelmi tanácstól eltérő bíróságnak kell elbírálnia. A bírák nem vonhatók felelősségre azért, mert előzetes döntéshozatal iránti kérelmet nyújtanak be az Európai Unió Bíróságához határozataik ellenőrzéséért.

fegyelmi tanács korábbi határozatai által érintett valamennyi bírónak joga kell legyen ahhoz, hogy határozataikat független és pártatlan, az uniós követelményeknek megfelelő bíróság vizsgálja felül.

Az uniós bizottság a kitűzött feltételekkel kapcsolatban megállapította azt is, hogy Lengyelország terve a rendelkezésre álló támogatás teljes keretének 42,7 százalékát az éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató intézkedésekre, 21,3 százalékát pedig a digitális átállást támogató intézkedésekre kívánja fordítani.

Emellett reformokat és beruházásokat tartalmaz egy általánosan hozzáférhetőbb és hatékonyabb egészségügyi rendszer megvalósítására, valamint támogatja a szakképzést, és az egész életen át tartó tanulást, hogy a munkaerőpiaci integrációhoz megfelelő készségeket biztosítson – közölte a brüsszeli testület.

A folyó árakon mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz Európa koronavírus-világjárványból történő kilábalásának támogatására, valamint egy zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb unió építésének elősegítésére jött létre.

Magyarország számára is van elkülönített keret RRF-ben, azonban a magyar tervet a Európai Bizottság nem fogadta el. Ha a magyar pénzköltési tervet novemberig nem hagyják jóvá és nem utalják át még idén, akkor rengeteg pénztől esünk el. Nagyjából 2500 milliárd forint a tét.