A hír máris nagy port kavart több országban, azonban a legnagyobb felháborodást Franciaországban keltette, hiszen számtalan termelő, feldolgozó és mezőgazdasági vállalkozó él levendulatermesztésből és a növény köré épülő iparágakból.

Az Európai Unió rendelettervezete a levendulát veszélyes növénynek minősítheti.

– írja a fr24news.com hírportál. Az új szabályozás értelmében kötelező lenne feltüntetni minden levendulát tartalmazó termék csomagolásán a mérgező anyagra figyelmeztető ipari jelzéseket.

A francia lepárlók joggal tiltakoznak a riasztó jelzések ellen, hiszen az ő esetükben a levendulából készült termékek vonzereje és főbb erélye pont az a fogyasztók szemében, hogy ezek az egészség megőrzését és javítását segítik: gyulladáscsökkentő vagy nyugtató hatásúak. Végső soron a szabályozás minden illóolaj forgalmazását és kereskedelmét veszélyeztetné.

Az uniós rendelettervezet sokkoló híre futótűzként terjedt Franciaországban és sokan adtak hangot felháborodásuknak a közösségi médiában is. Az egyik Twitter -felhasználó ezt írta: „Meddig engedjük, hogy az európai tisztviselők csődbe vigyék a tradicionális kereskedelmünk egész ágazatát, azzal az ürüggyel, hogy „új szabványt” vezetnének be?

A levendula fotó Magyarországon készült – forrás: Pelsőczi Csaba

Charles-Henri Gallois, a Generation Frexit vezetője a francia állampolgárok aggodalmait fogalmazta meg, amikor így nyilatkozott: "A levendula illóolajokra épülő ágazatunk a saját nemzeti kincsünk – de az EU mindent ellenőrizni és kontrollálni akar. Ideje visszavenni az irányítást, és magunk dönteni a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről."

A levendula-tilalmi szabályozásként emlegetett tervezet sajnos már nem új keletű probléma az ágazat szereplői számára.  A tervet Brüsszel először már 2016-ban is felvetette.

Az európai előírások ugyanis a termesztett növények besorolását a vegyi úton kimutatható toxintartalomhoz kötik. Ezek értelmében sajnos a levendulát is veszélyes növénynek kellene nyilvánítani.

Az francia tradicionális levendulásokat országszerte mintegy 1500 termelő műveli, akik 30 000 teljes munkaidős dolgozót foglalkoztatnak, beleértve a világ minden tájáról érkező turisták millióinak ellátását, akik a Dél-francia lila mezők panorámája és különleges klímája miatt látogatnak a térségbe.

Sokak számára Provence egyet jelent a levendulával, valamint az illóolajjal – amelyet parfümökhöz, kozmetikumokhoz és aromaterápiához használnak és amelyet már többnyire a lavandin nevű hibrid levendulából nyernek.

A képen a tihanyi levendulaszüret látható, amely hazánkban is szép hagyományokat ápol – fotó: Pelsőczi Csaba

A témához kapcsolódó háttérinformációk is érdekesek, miszerint még az Európai Bizottság is elismeri, hogy minden olyan alapanyagot, amelynek tartalma függ a kapott napfény mennyiségétől és a talajtípustól, nehezen lehet vegyi anyagnak minősíteni.

Az uniós hatóságok még 2016 -ban egy asztalhoz ültek a levendulatermesztőkkel, hogy megtalálják a módját, hogyan segítsenek a termelőknek betartani a szigorú szabályozásokat.

Ez a tárgyalás azonban meddő vitává alakult és úgy tűnik, hogy azóta sem sikerült kompromisszumot kötni és megállapodnia a feleknek.

A francia gyártók nem ellenzik a lehetséges allergiás kockázat feltüntetését a termékükön, de határozottan ellenzik azokat a vegyi katasztrófákra emlékeztető tiltó címkéket, amelyekkel az iparban használt vegyi anyagokon, például sósavon vagy tisztítószereken találhatók.

További probléma, hogy sok kistermelő nem engedheti meg magának, hogy a mérgező anyagokra vonatkozó kötelező laborvizsgálatokat előírásszerű rendszerességgel elvégezzék, hiszen ezek jóformán többe kerülnének, mint az értékesíteni kívánt termékek.

Tihanyi levendulalepárló kisüzem – fotó: MTI / Bodnár Boglárka

Mi lesz ennek a vége? Nem tudjuk, minden esetre kíváncsian várjuk a fejleményeket és tiszta szívből szurkolunk a provance-i termelőknek és feldolgozóknak, hiszen ha ez az európai rendelet tervezet hatályba lépne, az Magyarországon is sok őstermelőt és gazdaságot érintene...

A cikket fordította és kiegészítette: Igric Dominika / Agroinform.hu