A hamis áruk előállítása egyébként gyakorlatilag minden iparágra kiterjed, a repülőgép-alkatrészektől az autókhoz  kapható gyári vagy „utángyártott” alkatrészekig, a gyógyszeripar szinte valamennyi területére, a mezőgazdaságra és ezen belül pl. a közkedvelt és fontos növényvédő szerekre.

A hamisítással megtakarítható a kutatás-fejlesztés, a szellemi tulajdon védelme, a marketing és a piacon tartás hatalmas költségei és számos egyéb költség. A hamisított terméket az originálishoz képest jelentős árengedménnyel lehet forgalmazni.

Az élelmiszerek hamisítása évszázadok óta folyik. Pár évvel ezelőtt derült ki egy jelentős botránnyal járó csalás felderítése során, hogy lóhúst forgalmaztak sertéshús helyett.


Élelmiszer-hamisítás az Egyesült Államokban

Az USA-ban működő Élelmiszertermék-gyártók Szövetségének becslése szerint 10-15 millliárd USD a hamisítás okozta veszteség évente, más források szerint ez elérheti a 30-40 milliárd dollárt. A hamisítás fő oka a rendelkezésre álló nyersanyagok hiánya, gazdasági okok vagy egyszerűen a nagyobb haszonra való, törvénytelen törekvés.

Az élelmiszer-hamisítás hasonlóan az ipar és a hatóságok részére jelentős kihívást jelent a hamisítás és az ezzel járó veszélyek megakadályozására és az átlátható élelmiszer-biztonság garantálása érdekében.

Az élelmiszerek közül a hamisítás leginkább a fűszereket, alkoholtartalmú termékeket, húsféleségeket, olívaolajat és a tengeri eredetű árukat érinti.

Az élelmiszer-ellenőrző hatóságok számos módszerrel rendelkeznek az áruk eredetiségének ellenőrzésére. Erre leghatásosabbnak a termékek minőségének pontos meghatározása, vagyis szabványosítása alkalmas.

Néhány példa az élelmiszer-hamisításra

A közkedvelt oregánó minőségének ellenőrzése: a vizsgált minták 40 százaléka hamisított volt Dániában a 2016. évi ellenőrzések során. A dán minőség-ellenőrző hatóság minden tizedik ellenőrzött kereskedelmi mintában idegen anyagot talált. Ilyen mértékű szennyeződés nem lehet véletlen a hatóság szerint. Az idegen anyag mennyisége több mintában 50 százalékos volt, de akadt akár 70 százalékban teljesen idegen anyagot tartalmazó minta.

Az idegen anyag legtöbbször jól azonosítható olajfalevél vagy mirtusz. A mintákat a koppenhágai szupermarketekben és élelmiszer-szaküzletekben vették. Az idegenanyag-tartalom egyes csomagolóüzemeknél vett fűszermintákban átlagosan 35-50 százalék között változott.

szalámi

Többször kellett már szalámit is kivonni a forgalomból – fotó: Shutterstock

Spanyolországból származó szalámi okozta megbetegedések

Spanyol eredetű, hűtötten szállított szalámiban talált Salmonella Typhimuriom ST 19 okozta fertőzés miatt kellett gyermekeket kórházba szállítani, illetve hasonló, spanyol eredetű, előre szeletelt, légmentesen csomagolt szalámit kellett a forgalomból kivonni.

Salmonellával fertőzött mexikói papaya okozta fertőzés az USA-ban

251 személynél állapítottak meg Salmonella-fertőzést 2017-ben. A mexicói élelmiszer-biztonsági szervek nagy biztonsággal állapították meg a fertőzést okozó, különféle Salmonella-fajokat. AZ USA 40 államában 1065 esetben állapítottak meg friss, importált termékekből – fűszerek, saláta, zöldborsó, tonhal, részben háztartáskész csirkéből – származó Salmonella-fertőzést.

2017-ben az eddigi ellenőrzésekben az Interpol-Europol-együttműködés során 26 millió liter alkoholt foglaltak le.

A hamisított élelmiszerek között ezzel az alkoholtartalmú italok vezetnek, ezt követik a húsok és a tengeri eredetű élelmiszerek.

Hamisított eredetű húsból 9800 tonnát, hamisított italáruból 26,4 millió litert foglaltak le, melyek értéke 230 millió euró volt. Az ellenőrzést 50.000 esetben végezték üzletekben, piacokon, repülőtereken, kikötőkben és gyártótelepeken. A lefoglalt termékek között hamisított élelmiszerek és italok, fűszerek, tengeri eredetű élelmiszerek, olívaolaj és egyebek között kaviár fordultak elő a legnagyobb értékben.

Új élelmiszer-hamisítási lehetőség Európában: ásványvíz

Az európai és nemzetközi élelmiszer-hamisítás ellen küzdő szervek sikeresen léptek fel a hamisító bűnszervezetek által elkövetett, engedély nélkül kitermelt, előállított és palackozott ásványvizek engedély nélküli forgalmazása és kereskedelme ellen. Az olaszországi Lazio tartományban idén 26,600 liter (32.000 palack) hamisított gyári jelzésű ásványvizet foglaltak le.

Az ásványvizeknél gyakori a címkével és a palackkal azonos alakú, engedély nélküli csomagoló anyag használata. Ez hamisításnak minősül, abban az esetben is, ha a víz az eredetivel azonos helyről származik.

Oroszországban az alkoholhamisítás virágzik, a termék minősége és címkézése eltér a szabványtól, ára pedig messze elmarad az eredetiétől. Görögországban az elmúlt hónapokban Bulgáriából származó, jelentős, magánszemélyek által utaztatott alkoholt foglaltak le.

víz

Az ásványvizeknél a csomagolás is lehet megtévesztő – fotó: Shutterstock

Külön említést érdemel az olívaolaj hamisítása. Jelentős szerepet játszik ebben a kiemelkedő minőségű, szűz, minőségi olívaolaj. Ennek minőségét külön törvény írja elő a mediterrán országokban. Az ilyen olajok minőségének az előállítás szabványa szerint azonosnak kellene lennie, de minőségi paramétereik élelmiszerlánconként, áruházanként nagymértékben eltérnek egymástól. Egyben többnyire megegyeznek: áruk igen eltérő az egyes kereskedelmi helyeken.

Élelmiszer-hamisítás Magyarországon

2017 első hét hónapjában a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal közel 50 tonna hamis vagy gyenge minőségű élelmiszert vont ki a kereskedelmi forgalomból. Az Europol és az Interpol által koordinált akció során egyebek között mézet, ásványvizet, szeszes italokat, tengeri halat és kaviárt foglaltak le. Magyarországon a hatóságok munkáját az elektronikus közúti áruforgalmi rendszer (EKÁER) is segítette. Ennek segítségével jelentős mennyiségű romlott csokoládét és több tonna ismeretlen eredetű almát is lefoglaltak.

A bevezetőben említett minőségi előírások kérdésére visszatérve érdemes végezetül megemlíteni Európa legnépszerűbb alkoholos itala, a sör 1516-ban megállapított minőségi előírását, a német sörtisztaságot meghatározó törvényt („Rheinheitsgebot”). Eszerint sör komlóból, malátából, élesztő és megfelelő minőségű víz használatával készül. A Rheintsgebot 2016. április 23-án ünnepelte létrejöttének 500. évfordulóját. Előírásai máig is érvényesek, minőségét, frissességét, küllemét és zamatát a mai napig is maximális mértékben ellenőrzik, a fogyasztók pedig méltányolják. Ez az igazi minőségi termék.

Dr. Kádár András