A sajtvilágbajnokságot (Mondial du Fromage) a franciaországi Tours városában rendezték meg. 50 ország 200 kiállítójának 952 sajtja versenyzett a díjakért, amelyekből 153 kapott bronz-, ezüst- vagy aranyérmet. Eközben a sajtok Bocuse D’Orján tizenegy versenyző készített sajttálakat, sajtos ételeket. A Vászolyi Sajtmanufaktúra tudhatja magáénak a legnagyobb szakmai elismerést – írja a forbes.hu.

Ugyanis egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsűritől. Roland Barthelemy, a Mondial du Fromage főszervezője adta át az aranyérmet Reményik Kálmánnak.

A Balaton félkemény sajt, amely tehéntejből készül, és amelyet az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig minden második napon, majd pedig hetente kétszer kézzel forgatnak az érlelőben, és sós savóval mossák a kérgét.

sajt

fotó: vaszolysajt.hu

A Vászolyi Sajtmanufaktúrát Reményik Kálmán alapította. Feleségével együtt 2014-ben beiratkozott egy OKJ-s sajtkészítőképzésre, és egy kisebb sajtüzemnek alkalmas telek keresésébe kezdett Vászolyon.

„2014 novemberében kezdtük a sajtkészítést, karácsonyra többeknek vittem egy kis kóstolót, hogy tudjanak rólunk a faluban” – mondta.

Azóta a Balaton sajt háromszor lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.