Mamutfasírtot gyártott a Vow Food nevű ausztrál cég a Queenslandi Egyetem Biomérnöki Intézetével közösen – számolt be róla a Guardian cikke alapján a hvg.hu.

Mivel a már rég kihalt állatfaj DNS-e elérhető, megpróbálták abból a hús ízét adó izomfehérjét előállítani úgy, hogy a hiányosságokat elefántból vett DNS-sel pótolták. Ebből több milliárd sejtet növesztettek, így lehetőség nyílt arra, hogy fasírtot készítsenek belőle, amit egy amszterdami múzeumban fognak kiállítani.


Elfogyasztását megtiltották a kutatók, hiszen az emberi szervezet több ezer éve nem találkozott ilyen fehérjével, ezért nem lehet tudni, hogy miként reagálna a modern ember immunrendszere, ha megenné.

Eredetileg dodóhúst szerettek volna készíteni, de abból nem volt megfelelő DNS elérhető.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Colossal két társalapítója, a tech- és szoftvervállalkozó Ben Lamm és George Church, a Harvard orvosi karának genetikaprofesszora, a génszerkesztés egyik úttörője elefánt-mamut hibridet akar létrehozni, ugyanis a szakembereket már régóta foglalkoztatja az a gondolat, hogy ismét megteremtsék és visszatelepítsék a természetbe a mamutot, ezért mamut-DNS-t hordozó embriók létrehozásáról döntöttek.

Indexkép: Pixabay