Lantos Gergely, az Agrárminisztérium Agrármodernizációs Főosztályának főosztályvezetője előadásában bemutatta, hogy honnan indult a magyar agrárium megújulása, milyen eszközök állnak rendelkezésre a technológiaváltás megvalósításához. A fejlesztések tervezéséhez kitűnő alapot ad az Agrárcenzus 2020 felmérés, mert abból feketén-fehéren kirajzolódik, hogy milyen tendeciák jellemzik a magyar agráriumot.

Az Agrárcenzus 2020-ról és a precíziós pályázatról bővebben hallhat információkat a főosztályvezető előadásában:

A precíziós felhívásra közel 3000 pályázat érkezett be és a következő gépekre, eszközökre tartanak igényt a gazdálkodók: 2700 db traktor (ebből 240 db önjáró permetező), 800 db precíziós kombájn (szemestermény), 90 db precíziós kombájn (egyéb termény), 4200 db helysepcifikus művelésre alkalmas gép, 1000 db infokommunikációs eszköz, 600 db döntéstámogató eszköz, program, szoftver, drón. Meglévő gépek felokosítására 700-an terveztek költséget.


Legfontosabb gondolatok az előadásból:

A 2020-ban lezajlott teljes körű mezőgazdasági összeírás agrárdigitalizációra vonatkozó eredményei megerősítették, hogy hazánkban is egyre többen alkalmaznak valamilyen precíziós technológiai elemet.

A 2021. júliusában meghirdetett "Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejelsztések támogatása" pályázat visszaigazolta, hogy a magyar gazdák nyitottak az innovatív és korszerű technológiai megoldások iránt.

A pályázati anyagot benyújtó gazdák közül 2848 db pályázathoz nyújtottak be egységes kérelmet, amely közel egymillió hektár termőterületet fed le. Ez összhangban van az Agrárcenzus eredményével, miszerint egymillió hektáron már alkalmaznak valamilyen precíziós technológiát a gazdálkodók, hiszen 1,1 millió hektáron már differenciáltan avatkoznak be a gazdálkodók a termelésbe.

Az Agrárminisztérium 2023-tól is támogatni fogja különböző pályázatokkal az agrárium digitalizációját.