Magasak az árak, és egyre többeknek okoz gondot, hogy ezeket megfizessék. Az előrejelzések szerint ebben az évben ugyan további jelentős áremelkedés már nem várható, de sajnos csökkenés sem.

Sokan egyre nehezebben tudják megfizetni a zöldségeket

Az áremelkedés okai zöldségfélékként eltérőek lehetnek, de ha például a paradicsomot nézzük, a piaci kilógram ára, fajtától függően 650-980 Ft között is lehet. – írja a Népszava – Az étkezési célú paradicsomok zöme fóliás vagy üvegházas termesztésű, és mivel mind a fólia, mind az energiahordozók drágultak, a kőolaj árának emelkedésének és a forint gyengülésének következtében, a paradicsom árába is be kellett épülniük ezeknek a megemelkedett költségeknek. Ezen kívül említhetjük az üzemanyag árának és a műtrágya- és növényvédőszer-áraknak a robbanásszerű emelkedését, a poloskainvázió okozta károkat vagy az inflációt is.

Paradicsom fürt gazdaságban

Miért drágult ekkorát a paradicsom? – fotó: Pixabay

A paradicsom csak egy jó szemlélető példa, de a termelési költségek az ágazat számos pontján megugrottak, így más zöldségek esetén is igaz, hogy a termesztés, termelés kiadásai a fogyasztói árak emelkedésére is hatással vannak.

Egyes zöldségek a jó európai termés és egyéb körülmények hatására egy kezdeti áremelkedés után tartják magukat egy viszonylag megfizethető szinten, ilyen pl. a magyar konyhában népszerű paprika, amely ára már a nyár eleji 1000 Ft-ról 600 Ft körülire csökkent, valamint a vöröshagyma, amely stabilan tartja a 400 Ft körüli árát. A hagyma esetén télre sem várható jelentős drágulás.

Aranyáron kínálták nyáron a piacok a zöldborsót, és most az éppen szezonját élő zöldbabot is. Itt az időjárás okozta terméscsökkenés okozott áremelkedést, hiszen a korábban általános hektáronkénti 6 tonna termés ebben az évben mindössze 5,2-5,3 tonna volt. A friss zöldborsó árát az is befolyásolja, hogy a termés nagy része többnyire konzervekbe és mélyhűtött termékekbe kerül, így ha elmarad a terméshozam a megszokottól, az a friss, piaci áru mennyiségének csökkenését jelenti.

Nem a termelők határozzák meg a fogyasztói árakat

A termelők, hiába érinti őket is számos nehézség és drágulás, a láncolat elején foglalnak helyet, így a magas fogyasztói árak nem vagy nem csupán rajtuk múlnak. A legtöbb mezőgazdasági ágazatot munkaerőhiány sújtja, még nettó 1500 Ft/óra bérért sem egyszerű idénymunkásokat "fogni". Az előző évben a koronavírus okozta járvány miatt sokan elvesztették munkahelyüket, és ideiglenesen a járványállónak bizonyuló mezőgazdaságban helyezkedtek el kényszerből napszámosnak, de ahogy a nyitással és a gazdaság újraindulásával vissza tudtak térni eredeti területükre, úgy lett ismét munkaerőhiány a gazdaságokban. Pedig nem csak a munkások száma, hanem a hozzáértés is elengedhetetlen lenne, hiszen a hajtatott termésben, fóliában, üvegházban fontos, milyen minőségű munka folyik.

zöldbab kosárban

Az egyik legnagyobb dráguláson átesett zöldség a zöldbab – fotó: Pixabay

A termelők a nehézségek miatt a következő évben akár nagy mértékben csökkenthetik is a területük beültetését, illetve elképzelhető, hogy többen fel is hagynak a termeléssel. A túlélésre a korszerűen működő gazdaságoknak van a leginkább lehetősége.

Összességében a zöldségágazat idén kb. 7-8 százalékkal magasabb költséggel tud termelni, mint az elmúlt években, és ennek beépülése a kiskereskedelmi, fogyasztói árakba természetes folyamat része.

zöldség saláta

Egyre többeknek kell nélkülözniük a zöldségeket az étkezésükben – fotó: Pixabay

Hiába szükséges a zöldség változatos és egészséges táplálkozáshoz

Annak a családnak vagy nyugdíjasnak, aki kevés pénzből gazdálkodja ki hónapról hónapra az étkezését, bizony alapos fejtörést okoz, hogyan iktassa be a zöldségeket is étrendjébe.