Víg Károly elmondta, teljesen természetes folyamat a élővilág fejlődése során, hogy a változó éghajlati viszonyokra az egyes élőlények populációi is reagálnak, és megfelelő életfeltételeket biztosító területek felé vándorolnak ezzel az elterjedési területük változik. Jelen esetben a mediterrán területekről északra húzódnak – írja az Infostart.

vándorpoloska

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) az ázsiai márványospoloskánál egy évtizeddel korábban, a kétezres évek elején jelent meg Magyarországon – fotó: Zsigó György

A Magyar Rovartani Társaság elnöke szerint nagyon nehéz megmondani, hogy mi minden érkezhet még, ugyanis egy–egy keményebb tél is képes végezni számos olyan déli fajnak az áttelelő populációjával, amik adott esetben két–három évig zavartalanul szaporodtak Magyarországon.

Az azonban várható, hogy a felmelegedéssel és az esetleges száradással számos délről és keletről érkező faj fog megtelepedni hazánkban, amiben az adott faj szétterjedési képessége is közrejátszhat. Az elnök végezetül hozzátette, sajnos mezőgazdasági kártevőkre is számítani lehet, amik az emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek.