A jogosultság megszerzése nem állít túl nagy adminisztrációs kihívást az igénylők elé, ugyanis változatlanul az Egységes Kérelemben gyakorlatilag egy „igen” jelölés betételével kell igényelni a visszatérítést. Természetesen a megfelelő díjtámogatott biztosítás megkötése feltétel, ami május 31-ig megtehető, ezt követően zárnak a biztosítók.

Arra viszont figyelni kell, hogy a május 15-e után beadott kérelmek vagy megtett módosítások esetén napi 1% büntető szankciót alkalmaz a hivatal június 09-ig, ez időpont után már nem igényelhető támogatás.

Kisebb változások fellelhetőek a feltételekben, mint például a tavaszi fagy és aszály fogalma. Az új szabályok szerint már nemcsak a virág, termés és terméskezdemény károsodása minősül tavaszi fagynak, így értelmezhetőbbé vált olyan szántóföldi növényeknél is, mint a repce.

Korábban a 30 nap alatt kevesebb, mint 10 mm csapadék merítette ki az aszály kritériumot, azonban az aszály fogalma bővült. A továbbiakban aszálynak minősül a 30 egymást követő nap alatt hullott maximum 25 mm csapadék is, feltéve, ha volt 15 olyan nap az időszakon belül, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a 31 Celsius fokot.

Agrisk

Az önrészekre mindenki figyeljen a biztosítás megkötése előtt, mivel meglepetéseket okozhat a kárrendezésnél, illetve eldöntheti a kérdést, hogy érdemes-e egyáltalán a termelőnek bizonyos káreseményekre biztosítást kötni. Erre a legjobb tesztelő felület az agrisk.hu kalkulátora. A portálon online meg is köthetők a biztosítások és szakemberek segítenek a gazdáknak a néhány perces folyamatot végig vinni, az apróbetűs részekre pedig felhívják a figyelmet.

Érdemes készíteni egy kalkulációt néhány kattintással, ahol a mutatott díj a telefonszámra kapott kedvezménykóddal azonnal csökkenthető, sőt személyre szabott ügyintézés keretén belül további egyedi ajánlatok is felmutatásra kerülnek.

Érdemes kipróbálni és még nem késő.

Szerző: Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő, Agrisk.hu

Agrisk