Az Eurostat nyilvánosságra hozta az European Health Interview Survey (EHIS) 2019-es kutatási adatait arról, hogy az uniós állampolgárok mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Kiderült, hogy a lakosság egyharmada (33 százaléka) arról számolt be, hogy nem eszik minden nap zöldséget és gyümölcsöt és csupán egytizede (12 százaléka) vallotta magáról azt, hogy az ajánlott 5 vagy több adag szerepel az étrendjében.

Zöldség és gyümölcsfogyasztás az unióban

Magyarország lakosságnak a 36,3 százaléka nem fogyaszt naponta zöldséget és gyümölcsöt – Fotó: Pixabay

Az EU lakosságának több mint fele (54,7 százaléka) állította magáról, hogy naponta 1-4 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.

Magyarországon az 1-4 adag zöldség- és gyümölcsfogyasztás átlaga nagyjából egybeesik az uniós átlaggal: lakosság 55,5 százaléka fogyaszt ennyit, azonban az 5 és annál több adagot csak 8,2 százalék eszik. Ugyanakkor Magyarország lakosságnak a 36,3 százaléka nem fogyaszt naponta zöldséget és gyümölcsöt.

Az EU-tagállamok közül Írországban a lakosság (33 százaléka), Hollandiában (30 százaléka), Dániában (23 százaléka) és Franciaországban (20 százaléka) fogyaszt naponta legalább 5 adagot zöldségből és gyümölcsből. A legalacsonyabb napi fogyasztást Romániában mérték, ahol a lakosság mindössze 2 százaléka állította azt magáról, hogy elfogyasztja a javasolt mennyiséget ezekből az élelmiszerekből. Bulgáriában és Szlovéniában ez az arány 5 százalék, Ausztriában pedig 6 százalék.


Nemek szerinti megosztásban az adatokból az látszik, hogy a nők napi gyümölcs- és zöldségfogyasztása magasabb, mint a férfiaké. A nők 58 százaléka számolt be arról, hogy naponta 1-4 zöldséget és gyümölcsöt eszik, a férfiaknál ez az arány 51 százalék. A napi 5 vagy több adag elfogyasztásáról a nők 15 százaléka, a férfiaknak pedig a 10% számolt be. A felmérés azt is kimutatta, hogy a férfiak 39 százalékának, míg a nők 27 százalékának teljesen kimarad a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást.