Az utóbbi években gyors ütemben nő a kereslet a különleges orosz hamvas kéreggomba, más néven chaga (csaga) gomba iránt a nemzetközi piacokon, de különösen Kínában, ahol 2014 előtt alig ismerték ezt a terméket – írja az agroxxi.ruMa már, nagyrészt az intenzív orosz reklámozás hatására óriási népszerűségnek örvend, és a kínaiak akár 70 dollárnak (kb. 21 ezer forint) megfelelő árat is hajlandók kifizetni egy 500 grammos, interneten megrendelhető chaga gomba csomagért.

Hamvas kéreggomba, Inonotus obliquus, chaga gomba

Hamvas kéreggomba (Inonotus obliquus), másik nevén chaga gomba – fotó: Tomas Čekanavičius/commons.wikimedia.org

Ennek a gombának – amely a nagyon hideg (3-4 hónapig tartó, mínusz 35 fok alatti) téli hőmérsékletű körzetekben a nyírfák kérgén, a sérülések helyén nő – több ország népi gyógyászatában különleges, csodatevő hatást tulajdonítanak, ezért a „halhatatlanság gombájának” is nevezik.

A fentiekből adódóan a chaga gomba legnagyobb termelője Szibéria, exportőre pedig Oroszország, amely 2020-ban már 46 millió dollár értékben exportált ilyen terméket. A különleges gomba importjára Kínában egy külön nagyvállalat is alakult Beiging Siberia néven, amely egyéb orosz gyógyhatású készítményeket is forgalmaz. A gomba erős antioxidáns és bizonyos gyógyító hatását a tudomány is elismeri, felhasználása pedig történhet porított formában, kapszulákban vagy főzetekben.