Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A kormány döntése szerint a 2016. január 1-jén hatályos állapotot kell visszaállítani, így a tavaly született rendeleteket hatályon kívül kell helyezni. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért – közölte.

Nem kell legalizálni a kutakat – fotó: Shutterstock

Az eddigi szabályozás szerint 2018 végéig bírságmentesen lehetett volna engedélyeztetni a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutakat. Ugyanakkor ahogy azt Győrffy Balázs a múlt héten elmondta: a minisztériumi vezetőkkel egyeztetve abban egyetértettek, hogy túl költséges és bonyolult az új kutak létesítésével, az engedély nélkül épült kutak legalizálásával és a meglévő kutak újraengedélyeztetésével kapcsolatos eljárás, így a kamara akkor könnyítést javasolt az eljárásban. Viszont a NAK elnöke arról is beszélt, hogy a felszín alatti vizek kivételét egyszer és mindenkorra rendezni kell, mert a mostani rendezetlen és kaotikus állapot fenntarthatatlan, veszélyezteti a meglévő értékes vízkészletet.

A legális kutak tulajdonosai, üzemeltetői európai uniós pályázatokon is indulhattak volna, míg ezt illegális kutakkal nem tehetik meg.