A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja nem változott jelentősen (26 ezer tonna) 2017 első hét hónapjában a 2016. január-júliusihoz képest. A főbb partnerek továbbra is Törökország, Ausztria, Horvátország és Oroszország voltak. A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállítottuk, ahova csaknem 3 százalékkal nőtt az export. Ausztriába ugyanekkor hat százalékkal, Oroszországba négy százalékkal csökkent a kiszállított mennyiség, Horvátországba jelentősen, 30 százalékkal emelkedett a kivitel – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Magyarország élőmarha-importja 21 százalékkal 11 ezer tonnára nőtt 2017 első hét hónapjában a 2016. január-júliusban beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha csaknem fele Hollandiából és Németországból származott.

Magyarország marhahúsexportjának mennyisége (7,8 ezer tonna) 2 százalékkal csökkent, míg értéke 5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A marhahúsimport volumene 9 százalékkal 7,6 ezer tonnára, értéke 12 százalékkal nőtt.

marha

Egyre több marhát exportálunk Horvátországba – fotó: Shutterstock

A fiatal bika termelői ára 793 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2017 szeptemberében, 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 18,1 százalékkal, a vágóüszőé 22,9 százalékkal emelkedett ugyanekkor. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 4,3 százalékkal nőtt 2017 szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest.

Az AKI teljes piaci jelentése itt olvasható.

A vágómarha termelői ára Magyarországon