A méhek kiváló indikátorai a bennünket körülvevő környezet minőségének, így ahol a méhek megélnek, ott a környezet állapota is rendben van. A növények beporzásában betöltött szerepük pedig nélkülözhetetlen az élelmiszer-ellátásunkhoz, az ökológiai egyensúly fenntartásához – írja az Agrárminisztérium közleménye.

Európa-szerte egyre több nagyvárosba telepítenek méheket – fotó: Pelsőczy Csaba

Egyre gyakoribb jelenség, hogy Európa nagyvárosaiban megjelennek a méhcsaládok. A párizsi Grand Palais épületének tetejére szintén méheket telepítettek. De számos jó példa adódik Bécsből, Londonból, Berlinből vagy éppen New York-ból is. A városok megfelelő élőhelyet nyújtanak a méheknek, a parkok, fasorok, útmenti virágágyások, virágládák biztosítják a folyamatos nektárforrást a méhek számára.  Az Agrárminisztérium épületének erkélyén elhelyezett kaptárban a hazánkban is engedélyezett krajnai méhcsalád lelt új otthonra.

A városi méhészkedés arra is alkalmas, hogy ilyen módon is védjük saját környezetünket. A tárca épületének erkélyére telepített kaptárban 50-60 ezer méhegyed dolgozik. Ezek az élőlények nem csak a növények beporzását végzik el a nagyvárosi környezetben, hanem gazdasági hasznuk is van, egy háztetőn vagy erre alkalmas más helyen tartható 1-2 méhcsalád által évente akár 10-20 kilogrammnyi mézet is meg lehet termelni. Ez a mennyiség pedig egy család szükségletét bőven fedezi, ráadásul egy városban olyan virágokkal is találkozhatnak, amelyek nektárjaiból az általuk előállított méz igazi kuriózumnak tekinthető.

1-2 méhcsalád által évente akár 10-20 kilogrammnyi mézet is meg lehet termelni – fotó: Pelsőczy Csaba

Az agrárminiszter kezdeményezésére a kormány a Klíma- és természet­védelmi akciótervéhez kapcsolódóan személyijövedelemadó-mentességet vezet be a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételekre. Az intézkedés történelmi jelentőségű, ugyanis korábban csaknem 250 évvel ezelőtt kaptak hasonló kedvezményt az ágazat szereplői.

Mivel méhek nélkül nincs élet a bolygón, ezért méhészeti ágazat nélkül nincs erős hazai agrárium sem

– mondta Nagy István.

Méhek nélkül minden harmadik termék eltűnne a boltokból – fotó: Pelsőczy Csaba

Hozzátette: elengedhetetlen a beporzó rovarok védelme és a méhészetek támogatása, méhek nélkül ugyanis minden harmadik élelmiszer eltűnne a boltok kínálatából, így ez a tény önmagában jelzi, hogy komolyan kell venni a méh­állomány állapotát.