A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében a méhészek is nehezebben tudták értékesíteni a termékeiket, ugyanakkor a nyitva maradt piacokon és a háztól való értékesítés során különösen meglendült a méz iránti kereslet – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak.

Komoly érdeklődés mutatkozott a magyar méz iránt a nemzetközi piacon is – fotó: Pixabay

Boross Péter elmondta, különösen a járvány kezdetén a felfutó hazai kereslet mellett az exportpiacon is komoly érdeklődés mutatkozott a magyar méz iránt. Ez annak is köszönhető, hogy a harmadik országból származó importmézek szállítása akadozott és a vírus terjedése miatt több európai mézfeldolgozó tette le a voksát a kelet-európai mézek mellett a kínaival szemben.

Az idei szezon jövőjével kapcsolatban a szakember elmondta, felemásan indult az év a méhészek számára. Az enyhe tél miatt remek állapotban teleltek ki a méhcsaládok, de aztán jött a fekete leves március utolsó napjaiban és április első heteiben, amikor országszerte komoly fagyok jelentkeztek. A gyümölcsfákhoz hasonlóan a korai tavaszi fagyra érzékeny akácnál is megfigyelhető volt a virágok elfagyása. Egyelőre nem tudni, hogy a másodvirágzás fog-e nektárt adni. A repcevirágzás hamarosan véget ér, azonban az aszály és a hűvös éjszakák miatt nagyon gyenge lett a termése.

Kevés repce- és akácmézre számíthatunk idén – fotó: MTI/Rosta Tibor

A szektor szereplői számára nyújtott támogatásokról az elnök elmondta, a kifizetések rendben zajlanak, és a vírushelyzetre való tekintettel a beadási határidőket számos jogcím esetén meghosszabbították. Emellett az úgynevezett 1000 forintos méhcsaládonként megporzási támogatások feltételei úgy változtak, hogy abból már mindenki részesülhet.