Az időjárás kiszámíthatatlan, szeszélyes, változékony, gyakran egyik front követi a másikat. Van, aki észre sem veszi, van, aki rendre megszenvedi. A felmérések eredményei szerint a magyar lakosság kétharmada érzékeny az időjárásra. A frontérzékenység annak ellenére sem korfüggő, hogy sokan azt hiszik, csak az időseket érintő probléma, ahogy még csak alapbetegség sem kell ahhoz, hogy megjelenjen.

Már az ókorban is ismerték

Az időjárás emberi szervezetre gyakorolt jelentős hatásával már az ókori orvosok is tisztában voltak. Már Kr.e. 3000-ből is ismerünk olyan mezopotámiai orvosi előírást, amely az időjárást is figyelembe vette.

Hippokratész felismerte, hogy bizonyos panaszok erősödhetnek az időjárási helyzetek következtében, vagy a kialakult betegségeket súlyosbíthatják. Hangsúlyozta, hogy a hirtelen jött időjárás-változás napjaiban nem tanácsos sebészeti beavatkozásokat végezni.

Évszázadokon át gyűltek a további megfigyelések, népi hagyományok, babonák, majd a 20. században megszületett a klimatológia tudományága, ami az élőlények és az atmoszféra változásainak kapcsolatát vizsgálja.

Napjainkban már elfogadott tény, hogy az időjárási változások minden élőlényre, így az emberre is különböző hatásokat gyakorolnak. Kialakult az orvosmeteorológia (humán meteorológia) tudománya, ami az időjárás emberi egészségre gyakorolt hatásaival, a szervezet  alkalmazkodási képességével foglalkozik.

vihar

Felmérések eredményei szerint a magyar lakosság kétharmada érzékeny az időjárásra – fotó: canva.com

De mi az a front?

A front egy olyan légköri képződmény (frontzóna), amely két ellentétes fizikai tulajdonságokkal rendelkező légtömeg találkozási pontjánál alakul ki. A frontál zónában a levegő fizikai paramétereinek - a hőmérsékletnek, a páratartalomnak, a légnyomásnak, a légmozgás-változásnak ugrásszerű hirtelen megváltozása hat mindenkire különböző mértékben.

Míg a szerencsésebbek nem, vagy csak alig veszik észre a fronthatásokat, addig mások nagyon kellemetlen tünetekkel küzdenek, vagy a meglévő panaszaik megerősödnek.  Az, hogy kire - milyen mértékben hatnak a frontok összefügg az adott személy fizikai és egészségi állapotával, korával, nemével.

Négyféle front típus létezik: meleg-, hideg-, okklúziós, és stacionárius front, bár az utóbbi kettőről nem túl sokszor szoktunk hallani vagy beszélni.

Hogyan hat a melegfront a szervezetre?

Melegfront érkezésekor a légköri határfelületen a meleg légtömeg a hideg légtömeg fölé siklik. Ennek hatására nő a levegő hőmérséklete és páratartalma, süllyed a légnyomás, ami nagymértékben befolyásolja az idegrendszer működését:

 • szaporává válik a légzés, és a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emelkedik a vércukorszint,
 • ingerlékenység, levertség,
 • migrénes panaszok,
 • zaj- és fényérzékenység,
 • csökkent teljesítőképesség, a reakcióidő csökkenése,
 • fáradékonyság, nyomott hangulat, fejfájás,
 • immunrendszer gyengülése,
 • étvágytalanság, puffadás, növekvő vérrögképződési és vérzési hajlam jelentkezhet már a front átvonulása előtt 1- 2 órával.

frontérzékenység

A frontál zónában a levegő fizikai paramétereinek ugrásszerű hirtelen megváltozása hat mindenkire különböző mértékben – fotó: canva.com

Hogyan hat a hidegfront a szervezetre?

Hidegfront általában erős széllel, záporokkal érkezik, mert hideg levegő ékelődik be a meleg levegőbe. A levegő hőmérséklete és páratartalma gyorsan csökken, a légnyomás emelkedik. A paraszimpatikus idegrendszerre gyakorol hatást, ami jellegzetes tüneteket okoz, amelyek főként  a front átvonulása után jelentkeznek:

 • levertség, fáradtság, álmosság
 • lassuló szívműködés, csökkenő vérnyomás, ájulás,
 • asztmatikus tünetek,
 • csökkenő vércukorszint,
 • lassuló gondolkodás, szédülés, kábultság, fejfájás,
 • hányinger, és a görcshajlam növekedése (gyomor-, epe- és vesegörcsök)
 • növekszik a koraszülések száma

Mit jelent a kettős fronthatás, vagy okklúziós front?

Kettős fronthatás esetén a légkörben a hideg és melegfront egyszerre van jelen, így a jelenlétekor a tüneteket mind a hideg, mind a meleg frontra érzékenyek egyaránt megérezhetik.

Mi a stacionárius front?

Olyan légköri front, amelynek helyzete az idővel alig változik.

Vannak akiket jobban megvisel az időjárás szeszélyessége: az újszülöttek, a gyerekek, az idősek, a krónikus betegséggel küzdők (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség) az asztmások bizony erősebben érzik a hatásokat. De felerősödhetnek a meglévő fájdalmak vagy megfájdulhatnak a régi csonttörések, műtéti hegek, fogtömések is és ízületi panaszok is jelentkezhetnek.

frontérzékenység

Vannak akiket jobban megvisel az időjárás szeszélyessége – fotó: canva.com

Lehet tenni ellene? Tippek frontérzékenyeknek

A hirtelen hőmérséklet-változásokat nem tudjuk teljes mértékben kiküszöbölni, de az időjárás változásaival járó kellemetlenségek kialakulását bizonyos mértékben meg lehet előzni, le lehet küzdeni. Következzen néhány tipp, hogy miként:

 • kerülj egyensúlyba - régi tapasztalat, hogy az aki testileg-lelkileg egyensúlyban van, ritkábban szenved a frontoktól. Lehetőség szerint kerüld a stresszt, vagy tanuld meg miként mérsékelheted a hatásait (stresszkezelési technikák: jóga, meditáció, relaxáciü, autogén tréning)
 • mozogj sokat a friss levegőn - sétálj, kocogj, biciklizz, túrázz!  A rendszeres mozgás egyrészt fokozza az izmok teljesítőképességét, másrészt erősíti az immunrendszeredet.
 • aludj eleget - legalább 7 órát naponta
 • a hideg-meleg váltózuhany is csodákat tehet. Jót tesz az immunrendszernek, ellenállóbbá válsz.
 • táplálkozz változatosan, az ételeid minősége és mennyisége legyen optimális. A  gyorséttermi ételek helyett válassz vitaminokban, és ásványi anyagokban gazdag, szezonális zöldségekből készült ételeket és friss gyümölcsöket
 • a vitaminok közül főként a C-, és a B-vitaminok, az ásványi anyagok közül pedig a cink és a magnézium megnövelt fogyasztása ajánlott
 • fogyassz kellő mennyiségű folyadékot  (hidegben is napi 2-3 litert) - ez NEM cukros, színezett, szénsavas üdítőket vagy energiaitalokat jelent, hanem szénsavmentes ásványvizeket, turmix italokat, natúr gyümölcs és zöldségleveket
 • ihatsz frissen készített gyógyteákat is, kifejezetten a frontérzékenység ellen hat a levendula, a cickafarkfű, a citromfű.
 • az aromaterápia is hatékony lehet: a levendula,a citromfű, a zsálya párologtatása enyhíti a kínzó tüneteket

Hitted volna, hogy a gazdasági állatokra is hatnak a frontok?

Mivel a frontok átvonulása hirtelen változtatja meg az időjárás összes elemét olyan fokú gyors környezetváltozás következik be, amihez az állataink is nehezen, vagy esetenként egyáltalán nem tudnak alkalmazkodni.

Melegfront hatására nő az állatok ingerlékenysége. A lovak erre a legérzékenyebbek: nehezebben kezelhetők, „rúgósabbak" lesznek, sokkal nehezebb a sertések falkásítása, fokozódik a kannibalizmus a tojóházakban, de még a méhek is gyakrabban támadnak emberre és állatra egyaránt.