2017.07.31-én megalakult a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület azzal a fő célkitűzéssel, hogy előremozdítsa a precíziós gazdálkodás hazai alkalmazásának elterjedését.

Az alapító ülésen dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár is alapítóként vett részt.

Az alapító ülés szakmai villám-konferenciával indult, amelyben Dr. Milics Gábor, a Széchenyi István Egyetem docense a nemrégen megrendezett edinburgh-i Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia tapasztalatairól számolt be.

A szakember örömmel adott hírt hazánk legújabb nemzetközi elismeréséről, amely értelmében Magyarország rendezheti 2021-ben az ECPA-t, azaz az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát.

A nagyszabású rendezvény nyertes pályázatát 2017-ben Bolyki Bence az Agroinform.hu portál vezetője és Dr. Milics Gábor nyújtotta be a magyar PREGA konferenciák tapasztalataiból táplálkozva.

„Az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia rendezési jogának elnyerésekor fogalmazódott meg bennünk, hogy a téma iránt érdeklődők összefogása érdekében alapítsunk egyesületet.” – elevenítette fel Milics Gábor az alapító ülésen.

A beszámoló után az alapító tagok hosszasan vitatták az egyesület Alapszabályát, amelyet szigorúan szakmai szempontok figyelembevétele mellett véglegesítettek.

Következő napirendi pontként az egyesület célkitűzéseit ismertették, amelyek között – a precíziós gazdálkodás hazai alkalmazásának előremozdításán túl – munkacsoportok kialakítása is szerepelt az alábbi területeken:

• Etikai munkacsoport

• Állattenyésztési munkacsoport

• Kertészeti munkacsoport

• Szántóföldi munkacsoport

A Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító tagjai arról döntöttek, hogy egy 7 tagú elnökség – az elnök, 2 alelnök és 4 elnökségi tag személyében – irányítja majd az új szervezetet.

Elnökké a Széchenyi István Egyetem docensét, a PREGA Konferenciák szervezésében is résztvevő Dr. Milics Gábort választották.

Alelnöki tisztségre Varga Pétert, a Digitális Jólét Program 2.0 agrárinformatikai szakértőjét és Bolyki Bencét, az Agroinform.hu portál vezetőjét választották.

Az elnökségben még Dr. Gyódi Péter a Smart Farming Kft. ügyvezetője, Szűcs Imre, a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketing igazgatója és Hadászi László, a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója foglalnak helyet.

A törvényes működés biztosítására az alapító tagok 3 tagú felügyelő bizottságot is választottak. Az új vezetőség azzal számol, hogy a megalakulás hírének elterjedésével a tagsági kör gyorsan növekszik majd. Új tagsági viszonyt az elnökségnek benyújtott, legalább két alapító tag ajánlásával ellátott írásbeli kérelemmel lehet létesíteni.

Dr. Milics Gábor, az Egyesület újdonsült elnöke néhány szóban ismertette terveit az alapító tagokkal. A szakember az első számú tervei között a tematikus állattenyésztési-, kertészeti-, és szántóföldi munkacsoportok kialakítását hangsúlyozta. Dr. Milics Gábor kiemelte az etikai munkacsoport szerepét is. Az etikai munkacsoport azt a közös célt szolgálja majd, amellyel minden tag példát mutatva és a precíziós mezőgazdaság ügyéhez méltóan képviselheti az egyesületet.

A különböző szakmai szervezetekkel való együttműködések kialakítása is a feladatok közé tartoznak – természetesen szigorúan a precíziós mezőgazdaság területéhez szorosan kapcsolódó szervezetekre koncentrálva. Az együttműködések kialakítása a nemzetközi szakmai szervezetekkel is folyamatos lesz.

„Már felkerültünk a világtérképre, mindenki tudja, hogy Magyarországon is van precíziós gazdálkodás. Én azt kérem az Egyesület tagjaitól, hogy ennek a híre jusson el a hazai gazdálkodókhoz is és segítsük a munkájukat a lényeges szakmai információk megosztásával.” – szólította fel a jelenlevőket az új szervezet vezetője.

dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító ülésén – fotó: Agroinform.hu

Az eseményt dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár gondolatai zárták, aki gratulált az egyesület megalapításához és hangsúlyozta, hogy nagy szükség van egy olyan szakmai szervezetre, amely erős fóruma lehet a precíziós gazdálkodás témakörének, valamint amely összehangolhatja az ehhez kapcsolódó események és információk áramlását.

Kormányzati szempontból is kiemelten fontos a szélesebb értelembe vett digitális gazdaság terjesztése és fejlesztésének elősegítése, támogatása. – emelte ki a helyettes államtitkár.

Fontos feladata lehet az újonnan alakult Magyar Precíziós gazdálkodói Egyesületnek abban, hogy a precíziós gazdálkodás jelentőségének kérdését tovább érzékenyítse a termelők körében is.

Lényeges, hogy ne csak egy profi szűk gazdálkodói „elit” kiváltsága legyen a precíziós technológiák alkalmazása, hanem ez mindenkihez eljuthasson valamilyen formában.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a Kormányzat részéről is számítanak az egyesület munkájára a közös célok érdekében. Dr. Feldman Zsolt felajánlotta a személyes és hivatalból eredő segítségét a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület munkájához.