A magyar szamócapiacon tapasztalható folyamatokról és az árak alakulásáról írt a fruitveb.hu, miután ismét beszélgetett Tóth-Babits Dorinával.

szamóca

Már május 20-22. körül a piacokon jelentős mennyiségben találkozhatunk szabadföldi terméssel – fotó: pixabay.com

Össze fog csúszni a fóliás állomány betakarításának utolsó szakasza és a szabadföldi áru megjelenése

A terület szakértője elmondta, hogy bár hűvös volt a tavasz, de most május második hetében már látszik, hogy az elmúlt hét 25°C feletti csúcshőmérsékletei a szabadföldi szamóca szedésének kezdetét is egyre előrébb hozzák. Ez várhatóan azt jelenti, hogy már május 20-22. körül a piacokon jelentős mennyiségben találkozhatunk szabadföldi terméssel.

szamóca

Szabadföldi szamóca, talán az a legszerencsésebb, akinek a kiskertben terem – fotó: pixabay.com

Elmondta, hogy a fóliás termesztők már a korai fajták szedésének a vége felé járnak, lecsengő fázisban van a legnépszerűbb Clery, míg az Asia és a  Joly az idénye a közepe táján tart. Előreláthatóan valamennyire mégis össze fog csúszni a fóliás állomány betakarításának utolsó szakasza és a szabadföldi áru megjelenése - olyan  7-10 napos közös időszak várható. A szabadföldi szamócát jó egy hét múlva először Szeged környékén kezdik szedni, majd Lajosmizse körzete, aztán a Nyírség és Somogy következik.

Az árak hullámzásának oka a felhozatal mennyiségében keresendő

A termelők a nagybani piacokon gyorsan változó árakkal találkozhatnak. A hazai termesztésű szamóca termelői ára ugyanis mindig attól függ, hogy éppen mennyi áru van az adott piacon.

nagy" (kb. 2,5 cm feletti) szamóca esetében az egyik szélsőértékként az 1600 Ft/kg (8000 Ft/5 kg-os kiszerelés) környéki ár említhető, és a „kis" szamócánál 1200 Ft/kg körül, de az adott piacon levő áru bőségétől függően előfordul, hogy rövid ideig 1000 Ft/kg alatti árral is találkozhat a termelő.

Ez leginkább a vasárnapi és hétfői árut érintheti, amikor két napi szedés kerül a piacra. Tóth-Babits Dorina szerint ezt a volatilitást csak azok a termelők tudják elkerülni, akik a nagy- és kiskereskedelmi láncokkal kötöttek hosszú távú szerződéseket.

magyar termelésű szamóca fogyasztói ára ezzel szemben május közepén  a 2000-2500 Ft/kg közötti sávban mozog, attól függetlenül, hogy milyen áron szerezte be a viszonteladó.

szamóca

A „kis" szamócánál 1200 Ft/kg körül van a nagybani ár – fotó: pixabay.com

Kevesebb szamóca van a piacon

Érezhetően kevesebb a hazai szamóca a piacon, aminek több oka is van. Egyrészt a virágzáskor kedvezőtlenek voltak a körülmények, másrészt  sok fóliát megrongáltak a februári szélviharok is. Lajosmizse térségéből jégkárokról is beszámoltak a termelők, amit a lokális pontzivatarok okoztak, de az egész termőkörzetet károsító időjárási esemény nem történt.

r kevesebb a szamóca, érdemben nem változtak az árak a tavalyihoz képest annak ellenére sem, hogy az idén az inputananyagok jelentősen megdrágultak. A termelők kilátásai a tavalyinál mindenképpen borúsabbak, hiszen a változatlan áron értékesített kisebb árualap és a megugró termelési költségek miatt kevesebb lesz a hasznuk.

szamőca

Bár kevesebb a szamóca, érdemben nem változtak az árak a tavalyihoz képest – fotó: pixabay.com

Egyre kevesebb az import áru mennyisége

A szezon előre haladtával folyamatosan csökken az import mennyisége, és lassan az ára is egy magasságba kerül a magyar tételekkel (jellemzően 1200 Ft/kg körüli készletekkel lehet találkozni).

Mivel Spanyolországban és Görögországban hamarosan túl meleg lesz, így a belföldi piacon az innen származó termés már nem fog megjelenni nagy tételben. A lengyel szamóca várhatóan június elején-közepén érkezik, addig túlnyomórészt a magyar áru dominál majd a piacokon - zárta a beszélgetést a szakértő.