Hazánkban régóta folyik rozstermesztés, hiszen a növénynek nagy szerepe van az emberi élelmezésben.

Mi a helyzet a magyar rozzsal?

Bár a gabona teljes mértékben alkalmas emberi fogyasztásra, Magyarországon leginkább takarmányozási célból foglalkoznak vele. Pedig igen nagy potenciál van benne, ugyanis rengeteg fontos tápanyag található meg benne, így az egészséges étkezés egyik eleme lehetne.

Az AKI Agrárközgazdasági Intézet tájékoztatójából kiderült, hogy 2022-ben 32,4 hektáron termesztettek rozst, ami több mint 3 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti adathoz képest. A betakarításra augusztusban került sor és mintegy 94 ezer tonnát sikerült belőle leszedni. A 2021-es számokhoz képest ez azonban 5,4 százalékkal kevesebb, így a rozstermesztést is jelentős mértékben érintette az idei aszályos időszak. Az viszont jól látszik, hogy ezt a növényt kevésbé érintette az eső hiánya, mint a többi gabonafélét. Az átlaghozam 2,9 tonna/hektár volt, ami szintén visszaesés a tavalyi 3,2-höz képest.

Nagy lehetőségeket rejt magában a rozs

A termelési értékei jónak számítanak, így igen jó lehetőségek rejlenek a rozsban, amit hazánkban is jó lenne kihasználni. Bár egyre nagyobb teret nyer a rozs Magyarországon, a malomiparban nem igazán van felvásárlóereje. Ebből látszik, hogy itthon kevésbé fogyasztunk rozskenyeret, mint azt EU többi országában teszik.

Nem árt odafigyelni a rozsra, hiszen számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik - fotó: pexels.com

A kontinensen a rozs termesztése növekvő tendenciát mutat, ennek oka, hogy ez a kalászos növény a búzánál jobban bírja az aszályt. A szakemberek éppen ezért arra számítanak, hogy itthon is nagyobb területen fogják vetni, amihez hozzájárul a tény, hogy korábban szükséges aratni, így tulajdonképpen semmi nem akadályozza a növénytermesztés útját.

Mire használható fel a rozs?

A rozs elsősorban lisztként használható, de remek alapanyaga számos alkoholos italnak, mint a sör, a whisky, valamint a vodka. Emellett, ahogy hazánkban is teszik a gazdák, állati takarmányként hasznosítható.