A jelenlegi energiapiaci körülmények miatt novemberre akár gázolajhiány is kialakulhat, erről beszélt a Népszava megkeresésére Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója - írja a 24.hu

benzinkút

Novemberre akár gázolajhiány is kialakulhat – fotó: pixabay.com

Sok ipari fogyasztó áll át a gázról a hasonló fűtőértékű, de még piaci áron is olcsóbb dízelre

Az energiapiac kilátástalannak tűnő helyzetét egyre több cég úgy próbálja orvosolni, hogy a drága földgázt gázolajjal helyettesíti, ez viszont azt eredményezheti, hogy novemberre kifogyhatnak a készletek - indokolta Vecsey Sarolta a gázolajhiány kialakulását.

Lassan újra működésbe lép az OMV schwechati finomítója és a Mol százhalombattai egységénél is zajlik a karbantartás, de a hatósági üzemanyagár tavaly novemberi bevezetését követően olyan nagy volt a többletkereslet a termékekért, hogy a Mol a finomítója felújítása időszakára nem tudott tartalékolni belőlük.

Szakértők szerint így - az OMV-, majd a Mol-finomító kiesésével - a hatósági árra jogosultakat az ország biztonsági készleteiből szolgálták ki. Bár a további biztonsági készletek felszabadítására nehezedő nyomás valamivel enyhül, de ezeket a törvény szerint néhány hónapon belül vissza kell pótolni.

Emiatt nem lehetetlen, hogy az év vége felé a szokásosnál is élénkebb dízeligény-emelkedés miatt a kormány haladékot adhat a biztonsági tartalékok visszatöltésére is. Vannak, akik a dízel hatósági árának megszüntetését sem zárják ki.

A kis kutak tartós kiesése nagyon nehezen kezelhető helyzetet idézne elő

Vecsey Sarolta nem osztja a „kis" töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetségének aggodalmait, amely szerint a jelenlegi helyzet közel ezer egységük tönkretétele által a „színes" láncok piacszerzését támogatná. Véleménye szerint ugyanis a többletforgalom, különösen a hozzájuk átszokó mezőgazdasági gépek kiszolgálása, számukra is komoly kihívás.

Hozzátette, hogy a kis kutak tartós kiesése nagyon nehezen kezelhető helyzetet idézne elő. Ebből a szempontból egészségesebb megoldásnak tartaná a hatósági árak bevezetése előtti piaci versenyt.

Eközben emelkedni kezdett a Brent típusú olaj ára is, így pénteken újra emelkedni fognak a hazai üzemanyagárak is.