Az eca.unwomen.org cikke a moldáviai agrárium nagyon érdekes és meglepő problémáira világít rá. Egyebek mellett közli, hogy a Moldávia mezőgazdaságában foglalkoztatottak több mint 50 százalékát a nők teszik ki, de a vezető pozíciók, a földtulajdon nagy részével együtt férfiak kezében vannak, akik a nőket nem engedik érvényesülni.

Szőlőtermesztés

Gyakran láthatatlan a nők által végzett munka a mezőgazdaságban, pedig nélkülözhetetlen – Fotó: pixabay.com

Egy fiatal moldáviai hölgy, Diana Crudu szerint – aki hazáján kívül Romániában és az USA-ban posztgraduális közgazdasági képzésen vett részt – a helyi nők szorgalmát és vállalkozói hajlamát kihasználva, fel lehetne virágoztatni az ország mezőgazdaságát. Ő maga egy szőlő- és bortermelési vállalkozásba kezdett, ahol csak részsikereket tudott elérni. Bár a saját maga által beszervezett termelőkkel együtt 60 tonna szőlőt értékesített kilónként az 1,0 eurós átlagárral szemben 0,2-0,3 eurós áron, időközben a moldáviai borszektor túltelítődött, és a férfi vezetők gátolták az előrejutását. Megmutatta azonban, hogy a nők is sikeresek lehetnek az ágazatban.

Később 75 helyi termelővel együtt megszervezte a gyümölcsök közvetlen értékesítését, amelynek sikeréhez állami támogatásra lenne szükség. Változatlanul azt állítja, hogy ha a moldáviai mezőgazdaságban dolgozó valamennyi nő egyszerre azt mondaná, hogy többet nem vesz részt a növényápolásban, az aratásban és az állattartásban, akkor Moldávia mezőgazdasága megbénulna.