Idén már 29 ezer thai munkavállaló távozott külföldre, egyre többen választják az európai országokat, köztük Magyarországot, ahol legfőképpen a mezőgazdaságban, egészségügyben és vendéglátásban dolgoznak. A thai megbízható munkaerő, foglalkoztatásuk megoldást jelenthet idehaza is a munkaerőhiányra – írja az Indexen Klemensits Péter, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának tudományos főmunkatársa.

A 66 milliós délkelet-ázsiai államban a munkanélküliség aránya 1 százalék körül mozog, ugyanakkor a magasabb fizetés, a jobb megélhetési körülmények miatt sokan választják a külföldi munkavégzést. A 41 milliós munkaerő-állományból jelenleg nagyjából 118 ezren dolgoznak külföldön.

Ezt a thai kormány is támogatja. Az ország Foglalkoztatási Minisztériuma 2023 végén elkészítette a thaiföldi munkavállalók külföldre küldésének tervét. A célországok azok, amelyek bizonyos pozíciókban munkaerőhiánnyal küzdenek, illetve amelyek a 2024-es költségvetési évben várhatóan növelik a külföldi vendégmunkások foglalkoztatását.

thaiföld

A mezőgazdaságban a nehéz fizikai munkát is elvállalják – forrás: Pixabay

E becsült számok alapján várhatóan megvalósítható az elképzelés, hogy idén mintegy százezer thaiföldi munkavállaló találja meg a számítását külföldön.

Thaiföldön a minimálbér körülbelül 10 ezer baht (100 ezer forint), ehhez képest például Magyarországon akár a nettó 300 ezer forintot is megkereshetik. A bangkoki kormánynak a jelentős összegű hazautalások miatt kifejezett érdeke fűződik a külhoni munkavállalás támogatásához.


2022–2023 folyamán 113 ezer thai munkavállaló 2,99 milliárd forintnak megfelelő jövedelmet utalt haza. Ez az összeg hozzájárulást jelent az ország egy főre jutó jövedelméhez, és bizonyítja Thaiföld versenyképességét a globális munkaerőpiacon.

A thaiföldi munkavállalók iránt hazánkban is nagy a kereslet, mivel megfelelő készségekkel, szorgalommal és alkalmazkodási hajlandósággal rendelkeznek, valamint hajlandók tanulni.

A thai munkavállalók körében Magyarország népszerű, a 2021 év végi adatok szerint összesen 1161 munkavállalói engedélyt adott ki a magyar kormány thai vendégmunkások számára. Hazánkban legfőképpen a mezőgazdaságban, egészségügyben és vendéglátásban dolgoznak thaiok.

A munkáltatók több szempontból is kedvelik őket. A thaiok például végig visznek egy monoton munkát 12 órán keresztül úgy, hogy csak utasítást hajtanak végre. A mezőgazdaságban a nehéz fizikai munkát is elvállalják, miközben a vendéglátásban egyre fontosabb feladatok bízhatók rájuk. Az egészségügyben szintén keresettek a thai ápolók, segítőkészségük, barátságos hozzáállásuk miatt. A thai kultúrának szerves része a külvilág felé mutatott pozitív kép, a mosoly.

Az ázsiai vendégmunkások közül a thaiok reális alternatívát jelenthetnek a hazai munkaerőhiány kezelésére – ugyanakkor a számokat látva továbbra sem kell attól félnünk, hogy elözönlik hazánkat.