Kanadában (és világszerte) évente hatalmas mennyiségű mogyoró terem, amelynek héját eddig csaknem teljes kizárólag hulladékként kezelték.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatói és doktorandusz hallgatói azonban rájöttek arra, hogy ezt a kemény anyagot nagy szilárdságú és teherbírású furnérlemezek és panelek gyártására is fel lehet használni, sőt a belőle készülő panelek különösen értékesek és mutatósak – olvashatjuk a news.wsu.edu hírportálon.

mogyoró és a mogyoróhéj

A mogyoró héját eddig hulladékként kezelték — fotó: pixabay.com

A hulladékból hasznos anyag lesz

A furnérlemezek előállításához a porrá őrölt mogyoróhéjat sablonokba töltésére és ragasztó anyag hozzáadásával történő préselésére van szükség.

Az Egyetem tudományos munkatársa, Vikram Yadama szerint a hulladékot hasznos anyaggá alakító és a környezetterhelést számottevően mérséklő felfedezés fenomenálisnak nevezhető, és elsősorban két posztdoktori képzésben részt vevő hallgató érdeme.


Elkezdték a kísérleti gyártást

Állami támogatással már el is kezdték a panelek kísérleti gyártását, és az első visszajelzések alapján magas kereslet mutatkozik irántuk a bútoripar és a belső építészet részéről.

Az Egyetem csapata tovább dolgozik a gyártás és a panelek tökéletesítésén, és a jövő évben azok kereskedelmi forgalmazását tervezi.