Ujváry intelmét a mai kor nyelvére lefordítva úgy fogalmazhatnánk, hogy a talajtermékenységhez a talaj szervesanyag-tartalma mellett a megfelelő talajbaktérium-törzsek jelenléte a kulcs. Előbbihez a tudatos tarlógazdálkodás lehet mai termelők eszköze, utóbbihoz a megfelelő baktériumtörzsek célzott talajba juttatása.

Megfelelő mennyiségű szerves anyag a talajban

Az uradalmi felügyelő tapasztalatai szerint „…azt látjuk, hogy a humuszban gazdag talajok, a melyekben a baktériumflóra sok bomlásban levő szerves anyagot talál, a legtermékenyebbek, ennélfogva világos, hogy oda kell törekedni, hogy a kevésbbé termékeny, tehát humuszban szegény talajokban is sok legyen a bomlásban levő szerves anyag.” A kor somogyi gazdája „e czélra főleg az istállótrágya nagyobbmérvű előállítására, még áldozatok árán is, törekszik; de az ásványi műtrágyák alkalmazása is el van terjedve.”

Mára az állatállomány létszámának számottevő csökkenése magával vonta az istállótrágya használatának visszaszorulását. Gyakorlatilag a szervesanyag-utánpótlás egyetlen természetes és gazdaságos formája a gyökér- és szármaradványok területen hagyása lett. E növényi maradványok ugyanakkor a fokozott mezőgazdasági igényekhez viszonyítva lassan bomlanak el, a lebontásukat végző talajélőlények száma pedig a túlzott műtrágyahasználat eredményeként drasztikusan lecsökkent.


Aratás traktorral és hat kévekötő aratógéppel, gróf Hoyos Miksa németladi uradalmában.

És aktív, hatékony baktériumflóra

A somogyi uradalmi felügyelő tovább elemez: „Minden talajnak megvan a maga baktériumflórája, a mely egységesen rendezett egészet alkot. Tehát a kevésbbé termékeny talajoknak éppen úgy megvan a maga baktériumflórája, mint a termékenyebb talajoknak. […] Azok a talajok a legtermékenyebbek, a melyekben olyan baktériumok élnek, a melyek sok nitrogént tudnak sűríteni és nitrifikálni, vagyis, a melyekben a legvirulensebb baktériumflóra tenyészik.”

Mindez azért fontos, mert kísérleti úton bebizonyították, hogy „…a somogyi talajok a legnagyobbméretű trágyázás és legintenzívebb mívelés mellett sem lesznek olyan termékenyek, a minők a […] termékeny alluviális talajok. Ennek az az oka, hogy a kevésbbé termékeny somogyi talajokban élő baktériumflóra, évszázadok óta, millió és millió generáczión át mostoha viszonyok között élt és hosszantartó alkalmazkodás következtében oly megszilárdult fajtajelleget vett fel, hogy még az esetben sem tud nagyobb életenergiát kifejteni, ha tenyészetének kedvező körülmények közé jut.”

Hiába juttatunk tehát szerves anyagot kizsigerelt talajainkba, hiába forgatjuk be a tarlót, ha a visszaszorulóban lévő mikroorganizmusok nem képesek annak lebontására. Ujváry szerint a megoldás az, hogy a szerves anyagokkal telített talajt „be kell oltani a sok szerves anyagot felhasználni és feltárni képes, […] tevékeny talajokból merített virulens baktériumflórával.”


Phylazonit baktériumtrágya-kijuttatószerkezet talajlazítón Lengyeltótiban, 2012-ben

Egészen a baktériumtrágyák megjelenéséig kellett várni, hogy erre gazdaságos, a hagyományos termesztéstechnológiába könnyedén beilleszthető módszert kapjanak a gazdák. Magyarországon az úttörő szerep az 1978-ban szabadalmaztatott, majd 1987-ben a piacra bevezetett Phylazonitnak jutott, melynek baktériumtörzsei egyaránt elvégzik a cellulózbontást, a légköri nitrogén megkötését és a talajban kötött foszfor feltárását is.

A talajoltás világraszóló jelentősége

Mindezt hatékonyan és gazdaságosan. A baktériumtrágyázásnak köszönhetően aktivizált talajélet eredményeként nemcsak nagyobb és kiegyensúlyozottabb hozamokra lehet számítani, hanem megtakarításra is: köszönhetően a redukált műtrágyaadagoknak, és az erőgépek üzemanyag-fogyasztásának csökkenésében is jelentkező jobb talajszerkezetnek.

„Somogy vármegye minden tekintetben előrehaladott gazdasági életéből kiinduló talajbeoltási eszmének nemcsak helyi, de világraszóló, kiszámíthatatlan horderejű közgazdasági jelentősége van”, zárja sorait az uradalmi felügyelő, és jobban nem is mondhatná, a Phylazonit, a kimosódástól is védett aktív tápanyagforrás a 21. század sikeres, fenntartható mezőgazdaságának záloga. Tudjon meg többet a baktériumtrágyáról, látogassa meg honlapunkat bővebb információért!


www.phylazonit.hu