A közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre – nyilatkozta a lapnak az agrárminiszter. Mint mondta, a szavazás előtt a vezetői jóváhagyás „pecsétjét” dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ütötte rá a magyar álláspontra.

A magyar boltok polcaira is felkerülhet a lisztkukac – fotó: Pixabay

Azt is hozzátette, olyan kutatások sincsenek még, amelyek a tényleges összetettségében vizsgálták volna az alternatív fehérjék kérdéskörét, saját kutatásuk pedig még zajlik, és ameddig nem kapnak minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban a magyar fogyasztók érdekében ellenezni fogják a rovarfogyasztást.

Ettől még lehetséges, hogy valamilyen formában megjelennek a közönséges lisztbogárból készült termékek a magyar üzletek polcain, mivel az engedély az EU teljes területére vonatkozik. De Nagy István kiemelte, a Nébih szigorúan ellenőrizni fogja majd minden vonatkozását. Például, hogy csak olyan termékben és kizárólag olyan formában található meg a lisztkukacliszt, ami az engedélyben szerepel. Vagy hogy megfelelően tájékoztatták-e a vásárlót az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról.

Végezetül az agrárminiszter mindenkit megnyugtatott, véletlenül senkinek nem kerülhet az asztalára rovarfehérjével feljavított élelmiszer.