Az uniós átlagárhoz hasonlították az országos adatokat

Magyarországon a sör, bor és röviditalok ára az uniós átlagár 73 százaléka, Finnországban ez a szám 193 százalék, azaz közel vannak az árak az uniós átlag duplájához. Finnországot Írország követi 181 százalékos árszinttel, majd Svédország következik, ahol az alkohol ára jellemzően az uniós átlag 166 százaléka körül mozgott 2020-ban – olvasható ki az Eurostat által közzétett adatokból.


Az adatok alapján az látható, hogy a közép-európai országokban az uniós átlaghoz képest alacsonyabbak az árszintek, hiszen Szlovéniában, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában is az átlag alatt alakultak az alkohol italok árai. A nyugat-európai országok közül ez még Spanyolországról és Németországról mondható el.

Forrás: Eurostat

Tényleg ennyire olcsó lenne az alkohol Magyarországon?

A válasz egyszerű: nem. A Pénzcentrum elemzése szerint az lehet a magyarázat, hogy az árszintet az euróban számított vásárlóerő-paritásból számítják ki, mert így lesz összehasonlítható egy adott állam árszintje az EU átlagárszintjével. 2019 és 2020 között, mint tudjuk, a forint árfolyama gyengült az euróhoz képest, így tulajdonképpen nem a magyar alkoholok váltak ennyivel olcsóbbá, hiszen forintban drágultak is, egyszerűen csak annyival erősebb lett az euró a forinthoz képest, hogy a statisztika így már azt mutatja, Magyarországon rettenetesen olcsón lehet alkoholhoz jutni.

Mit számítanak az árak, mennyi alkoholt fogyasztunk?

A statisztikai hivatal tavaly év végi jelentése szerint (2019-es adatokat vizsgálva) a fogyasztás mértéke nincs feltétlenül összefüggésben azzal, hogy mennyibe kerül az alkohol, hiszen az EU tagállamaiban alkoholos italokra elköltött összeg alapján felállított lista megosztott hatodik helyén áll Horvátország, Finnország és Magyarország is.

Az adatok szerint egy uniós háztartás átlagosan a teljes kiadásainak 1,6 százalékát költötte alkoholra. Az adatok természetesen nagyon tág határok között mozognak, mint látható Magyarország esetében ez az arány 2,9 százalék, tehát ezen a listán az átlag felett szerepelünk.

Forrás: Eurostat

Ha érdeklik az alkoholfogyasztás alakulásával kapcsolatos további hírek is, olvassa el az Agroinform.hu legfrissebb sajtóközleményét: Koronavírus mellékhatás: még mindig kevesebb sör fogy, mint a járvány előtt

Indexkép: pixabay